Издвајамо Свет

БРИТАНСКИ НОВИНАР НАКОН МУНДИЈАЛА: „Заборавите све што сте читали о Русији“

Новинар Ендру Кортон описао је у тексту за „Индипендент“ своје утиске о путовању у Русију на Светско првенство у фудбалу.

Према речима дописника енглеског листа, пре мундијала његова представа о Русији се сводила на то да се ради о хладној земљи са хладним људима.

Међутим, она се представила навијачима као „гостопримљива, организована, савремена, спремна да у сваком тренутку пружи помоћ“, пише новинар.

Нижњи Новгород, у који је допутовао Кортон, није био „затворени град“ као што је то било у совјетско време. Новинар је обратио пажњу на то што је локално становништво играло, певало и сликало се са странцима насред улице. Чак и познати енглески хулигани нису дошли до изражаја, нашалио се аутор.

Кортон је истакао рад волонтера Мундијала који су помагали навијачима да се адаптирају у непознатој средини и превазиђу језичку баријеру.

„Заборавите све што сте некад читали или мислили о Русији — она је предивна. Срамота је што су многе људи одвраћали да не иду (у Русију на Светско првенство)“, рекао је новинару навијач из Енглеске.

Како јe рекао Кортону фотограф из Лос Анђелеса Луси Николсон, Рус, посебно су жене „добре и топле“.

„Тако пријатељско понашање би могло бити изазвано осећајем поноса на национални догађај или можда лепим временом, али много тога је спонтано“, сматра Николсон.

Према речима фотографа Дејвида Греја, Мундијал му је показао велики национални понос Руса.

„Тај понос је невероватан“, наводи Греј.

По мишљењу новинара, тако позитиван утисак још треба да издржи проверу времена. Међутим, за време Светског првенства у фудбалу Русија је показала најбољу страну и свет јој узвраћа осмех, закључио је Кортон.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com