Издвајамо Србија

ЧУДО! НАПРЕДНА СРПСКА ТЕХНОЛОГИЈА ПРОЈЕКАТ „ПУПИН“: Војска Србије постаје СИЛА, лансирамо САТЕЛИТ!

После спроведене модернизације пешадије, артиљерије, ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, Војска Србије ће ускоро лансирати и сателит домаће производње

Беспилотна летелица типа „псеудосателит“, коју наши војни стручњаци у оквиру пројекта „Пупин“ већ више година развијају у сарадњи са фирмом ‘Композит технолоџи тим’, крстариће на 20.000 метара, моћи ће да лети до 36 месеци без спуштања на земљу и служиће за извиђање, комуникацију и заштиту државних граница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова летелица представља последњу реч технологије, о чему сведочи и податак да ће имати погон на електромотор, који ће енергију за рад прикупљати преко фото-електричних ћелија. О пројекту „Пупин“ први је јавно проговорио председник Александар Вучић приликом представљања нових ‘мигова 29’ на аеродрому у Батајници.

Напредна технологија

Према подацима специјализованог портала „Танго сикс“, главна карактеристика ‘Пупина’ јесте осматрање и извиђање.

– Основна намена ‘Пупина’ биће регионално покривање територије радио-сигналом, сигналом мобилне телефоније, интернетом, као и осматрања у научне сврхе, сондирање атмосфере, шпијунске и безбедносне мисије, рана упозоравања, праћења у случају незгода и елементарних непогода. Названа је ‘Пупин’ по човеку чија је иновација омогућила пренос телеграфа на велике даљине – рекао је за ‘Танго сикс’ Петар Матуновић, оснивач фирме „Композит технолоџи тим“.

Петар Војиновић, главни уредник портала „Танго сикс“, каже за Информер да је намера државе да уложи у овај пројекат изузетно добра вест.

– Иако званичних информација нема, у питању једино може бити домаћа компанија „Композит технолоџи тим“. То је група изузетно стручних и младих Београђана који годинама развијају пројектовање и израду беспилотних летелица. „Пупин“ је редак пројекат у светским размерама, летелица која има потенцијал како у телекомуникацијама, тако и безбедносном надзору.

– Она користи разноврсну лепезу сензора са великих висина и има јако велику аутономију лета. Тема је изузетно актуелна, што показује и велико „Ербасово“ ангажовање и тренутни рекорди које поставља њихов пројекат „Зефир“. Ако би пројекат „Пупин“ заживео, то би домаћу ваздухопловну памет ставило у глобални врх! Летелица би могла да буде применљива како за војне, тако и за цивилне сврхе, а Србија би коначно могла нешто и да извезе у сегменту изузетно напредне индустрије – подвлачи Војиновић.

Вулин: Нећемо ратове, али ћемо се штитити

Министар одбране Александар Вулин наглашава да Србија не планира да изазива нове свађе и сукобе, али неће дати да било ко гази њене интересе.
– Држава неће улазити у нове ратове, нити ће изазвати сукобе. Ипак, Србија ће штитити своје интересе и свој народ – категоричан је Вулин

Супериорни у региону
Безбедносни стручњак Милан Петрић, коментаришући ове наводе, истиче да би развијање овог пројекта било изузетно добро за Србију.

– Оваква техника би нам помогла у лоцирању било чега у тренутку када ГПС ‘закаже’. Такође, ове летелице имају одличну могућност лоцирања при лошим временским приликама. Због таквих предиспозиција, помогле би нам и у безбедносно-информативном смислу. Надам се да ће се ова идеја реализовати, јер са оваквим системом били бисмо супериорни у региону – закључује Петрић.

Карактеристике летелице „пупин“

* маса 120 кг
* размах крила 25 м
* пропелер 5 м
* дужина 10 м
* висина крстарења 20.000 м
* трајање лета до 36 месеци
* радијус покривања 60 к

Српска памет у светском врху

Овај пројекат би домаћу памет ставио у глобални врх! Летелица би могла да буде применљива како за војне, тако и за цивилне сврхе
Петар Војиновић, ваздухопловни стручњак

Погледајте најновије чудо српске технологије:

 

Извор: Д. К. – М. Д./Информер/Србија јавља