Издвајамо Русија

КА-52 ПОСТАЈЕ СМРТ ЗА ТЕНКОВЕ: „Алигатори“ добијају нову оптику, ракете „Вихор-1“ ће бити максимално искоришћене

У плану је модернизација опто-електронског система ГОЭС-451 који се налази у специјалном кућишту у облику кугле са предње/доње стране хеликоптера Ка-52 „Алигатор“. Овај пројекат треба да се оконча до краја септембра месеца, после чега ће руска армија у свом поседу имати хеликоптере који виде даље, и самим тим имају могућност да максимално искористе ултра-брзе противтенковске ракете „Вихор-1“

У Русији су решили да модернизују борбено-извиђачке хеликоптере Ка-52 „Алигатор“. Ова информација је публикована на новинском интернет порталу Риа Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта подразумева модернизација „Алигатора“? Пре свега у плану је да се побољша ефикасност противтенковског наоружања. Како ће се то урадити? Специјалисти имају намеру да модернизују нападно-навигациони систем хеликоптера, пре свега жиростабилисани опто-електронски систем мод. ГОЭС-451. Ова модернизација ће омогућити „Алигатору“ да види даље, тачније да на већој даљини открије и препозна своје циљеве.

Конкретно, даљина откривања циља величине основног борбеног тенка ће у дневном моду после модернизације бити повећана са осам на десет километара, док ће његова идентификација моћи да се прецизно утврди на даљини до осам километара. У условима смањене оптичке видљивости (ноћ) термовизијска оптика ће моћи да открије циљ на даљини до осам километара, док ће његово распознавање бити могуће на даљинама и до пет километара.

Модификација опто-електронског система ГОЭС-451 је дужна да се заврши до краја септембра месеца ове године, тако да ћемо од јесени гледати „Алигаторе“ који ће бити далеко бољи од данашње верзије.

Овај опто-електронски систем се налази у носном делу летелице са доње стране хеликоптера, и изгледа као нека кугла. У ствари ради се о заштитној капсули у којо се налази изузетно моћан блок оптике који се састоји од Тв-камере, термовизијског уређаја, ласерског даљиномера, ласерског нишанског уређаја преко којег се наводе навођене ракете (ласерски сноп), као и детектора ласерског озрачења. Овом најновијом модернизацијом опто-електронског система ГОЭС-451 повећаће се ефикасност употребе вођених ракета класе ваздух-земља 9М127-1  „Вихор-1“ које су пројектоване за овај тип хеликоптера.

Комплекс вођеног оружја „Вихор-М“ је саставни део хеликоптера Ка-52 „Алигатор“. Овај хеликоптер може да носи до 12 суперсоничних ласерски навођених ракета 9М127-1 „Вихор-1“, које су специјално пројектоване за борбу против савремених тенкова.

Њена најважнија карактеристика је изузетна брзина коју постиже приликом свог лета и која достиже 610 м/сек. (амерички аналог AGM-114 Hellfire лети брзином од „свега“420 м/сек.) Да би се сликовито објаснило колико је ова ракета брза, треба навести и брзину ракете „Маљутка“ (120 м/сек.) или ракете 9М111 која се лансира из ракетног система „Фагот“ (200 м/сек.) а које се налазе у наоружању Војске Србије.

Пробојност тандем-кумулативне бојеве главе са којом је опремљена ракета „Вихор-1“ се процењује на 1,000-1,200 мм хомогене челичне плоче заштићене реактивним оклопом. Ефективна зона употребе ове ракете је од 0.5-8.0 км.

 

 

Извор: rs.rbth.com