Издвајамо Русија

ПЕНТАГОН У НЕВЕРИЦИ: С-500 „Прометеј“ ће рушити циљеве који лете брзином 15,6 маха на висини до 250 км

Фото: Јутјуб

Перспективни комплекс противваздухопловне и противракетне одбране С-500 „Прометеј“ постаће национални систем заштите од широког спектра ваздушно-космичких средстава напада. Откривамо неколико важних карактеристика које ће одликовати овај систем.

С-500 ће у сваком смислу да постане носећи системи ПВО-ПРО, тачније он ће бити намењен да делује на свим висинама, које су апсолутно недоступне за остале системе. Вертикални домет његових ракета ће да премаши висину од 100 км, и имаће способност да пресреће ваздушне објекте у зони ближег космоса. У овој зони се налази велики број војних сателита, који имају широку намену (извиђање, веза, навигација, навођење убојних средстава). У овом појасу се налази и велики број трајекторија за балистичке ракете, где се на висинама већим од 100 км раздвајају бојеве главе од ракета носача, које се потом усмеравају на циљ. До сада је овај део ваздушно-космичког простора, остајао недоступан за системе ПВО. Појавом најновијег система С-500 „Прометеј“ ствари ће се радикално изменити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима који долазе из различитих извора, систем С-500 ће у свом борбеном комплету имати навођену ракету 40Н6, која ће моћи да пресретне циљ на висини и до 250 км. Ове ракете ће имати напредни систем самонавођења, који ће их у великој мери разликовати од осталих ракета противваздухопловне одбране, које су се углавном ослањале на земаљске радарске станице. За њу је развијена потпуно нова глава за самонавођење, која ће радити у оба режима рада, полуактивном и активном. Ова глава ће се одликовати високим степеном осетљивости на огроман број ваздушних објеката који имају веома низак степен радарске рефлексије, као што су то нпр. хипербрзи и мали објекти попут балистичких ракета. Одликоваће је и повећан домет зоне захвата циља, и то како по даљини, тако и по ширини.

Ракета ће да буде двостепена, са погонским мотором на чврсто гориво. Овај мотор ће обезбедити ракети брзину и до 9 маха, и то у свим параметрима њеног лета. Оваква брзина ракете ће омогућити пресретање ваздушних објеката који лете брзинама и до 15,6 маха. Карактерисаће је и способност агилне промене правца,  где ће моћи да „јури“ ваздушне објекте који маневришу при оптерећењу и до 25G. Њен оперативни радијус дејства износиће око 500 км, а вероватноћа уништења циља једном ракетом достиће вредност од 95%. Одликоваће је веома снажна бојева глава парчадно-разорног типа.

Министар одбране Руске Федерације, генерал Сергеј Шојгу, је још 2017. године истакао да се нови тип ракете повећаног домета налази у завршној етапи тестирања, које претходи усвајању у наоружање. Истина, он тада није прецизирао о којем се конкретно моделу ракете ради, али се са великом дозом сигурности ипак може претпоставити да је реч о ракети 40Н6.

Друга карактеристика „Прометеја“ је архитектура самог система. За разлику од стандардних система ПВО, који су у свом саставу имали један универзални радар који је обављао функцију откривања, захвата и праћења различитих ваздушних објеката, код система С-500 то неће бити случај. Наиме, овај систем ће по свом обиму бити право „чуводиште“, јер ће за сваки тип ваздушног циља имати по један специјализован радар.

Условно говорећи, један радар ће да буде задужен искључиво за стандардне ваздушне циљеве као што су авиони и хеликоптери, други радар ће да буде задужен за нешто захтевније крстареће ракете и стандардне ракете класе ваздух-земља великог домета, трећи радар ће бити искључиво намењен за борбу против балистичких ракета, четврти за борбу против сателита.

Аналогно радарима, и на лансирним јединицама ће доћи до промена, јер ће овај систем поседовати и далеко шири арсенал расположивих ракета, где ће свака од њих бити специјализовано намењена за  један од горе побројаних циљева.

Недавно се појавила информација да се један из серије нових радара типа „Јенисеј“, који ће да буде интегрални део система С-500, по први пут тестиран на полигону Ашулук приликом вежбоних активности руских Ваздушно-космичких снага. Према изворима из Министарства одбране, серијска производња и опремање руских Ваздушно-космичких јединица системом С-500 треба да започне у 2020. години. Два савремена завода (Кировски и Новгородски) за производњу врхунске војне технике који се налазе у склопу коцерна „Алмаз-Антеј“, већ су започели производњу појединих компоненти овог система.

 

 

Извор: rs.rbth.com