Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИК ЋЕ ПОБЕСНЕТИ НА ТАДИЋА: Сава Јањић је велики херој за разлику од лажног патриоте Вучића!

„СДС није остала по страни, јер је у разговорима све време са свима који су заинтересовани за уједињавање опозиције.

Напротив, врло смо „сврстани“ уз идеју уједињења сродне опозиције, јер је то једини начин да се смени ова штеточинска власт. Уколико то не буде могуће, донећемо одлуку шта ћемо у таквим околностима. Као што смо и на председничким изборима до последњег тренутка разговарали са оба кандидата убеђујући их да имамо једног кандидата. То смо чинили и уочи београдских и прошлих парламентарних избора. Нисмо одустајали од тога до последњег тренутка и донели смо одлуку кога ћемо подржати тек када су изгубљене све наде да ћемо имати једног кандидата. И данас улажемо максималну енергију у то, али то нажалост не зависи само од СДС-а“, каже у разговору за Данас Борис Тадић, лидер Социјалдемократске странке и бивши председник Србије, одговарајући на питање како се десило да СДС напослетку остане изван било каквог опозиционог блока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Било је информација да сте преговарали о сарадњи са Сашом Јанковићем, али вам је он ипак пожелео све најбоље у даљем раду, јер не жели да сарађује са онима који су разочарали народ после Петог октобра.

– Нисмо преговарали о сарадњи и то је потпуна дезинформација. Имали смо редовну комуникацију, какву имамо са готово свим опозиционим актерима. А са онима који су били на власти након Петог октобра Јанковић је врло тесно сарађивао пре него што је то рекао, а видим и у овом његовом блоку неке од их странака. Чак на прошлим изборима је подржао бившег градоначелника. Чини се да Јанковић има проблем са одрживошћу својих прокламованих принципа. У сваком случају не бисмо били део тако формираног грађанског блока и Јанковић је то сигурно знао, јер зна да се залажемо за уједињење грађанске опозиције, а не за њено додатно фрагментисање у виду приватних коалиција којима није циљ да се заиста уједини опозиција, већ да свако буде лидер, па било чега. Могла је и СДС да направи исти такав блок, јер су се и нама неке странке тог блока обраћале да формирамо сличну коалицију. Али, замислите када би свако тако поступио, имали бисмо више колона и ујединитеља него странака.

* Остајете ли при ставу да за корпу пуну баба и жаба нико неће да гласа или ћете се ипак приклонити неком од опозиционих савеза или ћете можда формирати неки свој блок?

– Коалиције бабе и жаба су увек проблем у политици, а да ли је то најмање лоше решење, а једино могуће, видећемо након свих разговора које водимо. СДС би правила блок само када бисмо видели да можемо заиста да окупимо све релевантне грађанске актере, а не да бих ја био лидер. А да скупимо пар јавности непознатих покрета, само да бисмо то назвали својим блоком, свакако нећемо то радити. И то сматрамо крајње штетним приступом и додатним разједињењем опозиције.

* Опозиција се оптужује да је признала Косово. Кад Вучић каже – моји претходници су оверили независност Косова и зато сада немамо ништа, осећате ли се прозваним и колико је то тачно?

– Немам шта да се осећам прозваним, јер Вучић мене лично именом и презименом оптужује за то. Међутим, на мој позив на ТВ дуел на тему његових оптужби не одговара. Наравно да је то ноторна лаж и то зна и Вучић и ви и сваки нормалан човек у овој земљи. Саветодавно необавезујуће мишљење Међународног суда правде назива овером независности, а и сам је у време када смо тражили то мишљење јавно то подржавао. Понављајући ту лаж, Вучић подржава пропаганду Тачија и Харадинаја и ради директно против интереса своје државе. Његова обавеза је да објасни да то није тако, а не да подржава лажи заговорника независног Косова, само да би пребацивао одговорност на своје политичке противнике. Уосталом, како то мишљење Међународног суда правде није било обавезујуће за земље које нису признале Косово, ни након тог мишљења. Испада да више онда на пример Словачка брани интересе Србије него председник Србије. За Словачку то није била овера, а за председника Србије јесте. Апсурд. Исто као што и Вучић тврди да сам ја поставио границе на Јарињу, а управо јуче Дачић одговара Тачију да границе на Јарињу не постоје и да су то само административне линије, што је и тачно. Вучић, дакле, помера границе Србије по мерилима пропаганде и унутрашње политичке борбе, а не спрам закона и важећих уговора. Он не само да лаже, већ својим изјавама доводи у питање интегритет државе, а Уставом и заклетвом је обавезан да га чува.

* Ако немамо ништа на Косову, како председник каже, зашто онда дијалог и прича о разграничењу и шта би заправо то разграничење требало да значи?

– Разграничење је широк појам и Вучић га користи управо како би манипулисао његовом ширином. То је удица за неуке.

* Да ли је вама јасно који је Вучићев предлог за Косово и има ли истине у томе да само треба потврда онога на шта је он пристао око Косова?

– Вучићев предлог за Косово је већ потписан у Бриселском споразуму, по ком правни систем независног Косова важи на целој његовој територији. Све даље су само припреме јавности за имплементацију тог споразума и нијансе. Бриселски споразум и Заједница српских општина су представљени као велика победа, а заправо су велики пораз. Вучић сада мора да изведе представе како би не само испунио оно што је обећао него оно што је његова власт већ и потписала и како би и током имплементације наставио да одржава лажну слику победе и себе као патриоте. Једна од кључних стратегија у томе му је лажно оптуживање и пребацивање одговорности на бившу власт. Доказ за то је да он износи свакодневно бесмислицу да је неко необавезујуће и саветодавно мишљење већа потврда независности него Бриселски споразум који је потписала његова власт и Кумановски, који је такође потписан у време када је Вучић био на власти. То су те његове победе, а за последице таквих победа кукавички криви друге.

* У светлу закувавања приче око Косова пронађени су и главни кривци Сава Јањић и Рада Трајковић.

– Вучић никако да одлучи да ли је опозиција слаба и „скупина кретена“ или толико моћна да му нон-стоп прети неки државни удар. Само неколико дана након Кумановског споразума био сам у Грачаници и непосредни сам сведок како су Сава Јањић и остали монаси ризиковали своје животе помажући Србима, који су као дивље звери убијани на путу. Сава Јањић и монаси на Косову су били и остали тихи, а велики хероји, за разлику од Вучића, који је увек галамио о свом лажном патриотизму, хушкајући као хуља неуки народ на невине људе. Срамота је да данашњи председник Србије овако бестидно напада Саву Јањића и Раду Трајковић, који су увек показивали врхунску храброст у тешким околностима, а које им је увек наметала баш Вучићева власт.

* Истовремено Србија се поново суочава са писмима подршке председнику државе.

– С оне стране морала и демократије је сваки шеф државе који да би учврстио своју власт, оркестрира овакву подршку сам себи. Тиме шаље трагикомичну слику не само о себи већ и о Србији.

* И док се прича о мировном решењу за Косово Србија наставља да се наоружава, а ових дана јавности су представљени и ремонтовани мигови и најављено поновно увођење војног рока.

– То је представа којом Вучић покушава да напумпа слику лажног патриотизма и снаге државе у тренутку када његова власт предаје део територије Србије. Још једна представа у политичком циркусу лудости у ком живимо под палицом директора циркуса Вучића. Али отићи ће и „овај циркус из нашег малог града“….

БИА да испита Београд на води

* Како коментаришете то што је министарка Михајловић затражила помоћ БИА око рушења зида у Грделичкој клисури?

– То је један од многих показатеља неспособности државе под Вучићевом влашћу. Чак и у томе су нашли начин да окриве бившу власт, говорећи да је можда проблем у пројектима који су направљени пре 2012. Међутим, они су преправљали пројекте без одобрења ЦИП-а, који их је радио. С друге стране, годинама говорим да ова власт није изградила готово ништа и да су сви пројекти којима се диче направљени, договорени и за њих су обезбеђена финансијска средства током наше власти. Нису умели чак ни у тим околностима да их спроведу, а министарка Михајловић је још једном показала да уме само да се фотографише по деоницама са којима ова власт нема ништа. Чак и када, ето, покушају да преправе неки пројекат, направе само још већу штету. А БИА би требало да ангажују да истражи криминал у пројекту Београда на води, који је једини грађевински пројекат ове власти од почетка до краја. Међутим, испитивање идеје да се проверавају ванредно мостови у Србији, након што је пао мост у Ђенови, јесте у надлежности служби Министарства здравља.

 

 

Извор: Мирјана Р. Миленковић/Данас.рс