Издвајамо Србија

ПУКОВНИК ИЗДАЈНИК! Србија га школовала, а он сад слави Олују! ЧАСТ И БРУКА ЖИВЕ ДОВЈЕКА!

Фото: Јутјуб

Пуковника Ивана Машуловића, официра Војске Црне Горе који је учествовао у Книну на прослави „Олује“, одшколовала је Република Србија, сазнаје Курир.

Машуловић, који данас као војни аташе Црне Горе у Хрватској слави протеривање око 250.000 Срба из Хрватске и убиство њих 2.000, студирао је на Вишој школи унутрашњих послова у Земуну и живео у престоници Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његова одлука да присуствује прослави у Книну док му изнад глава вијори застава с натписом „За дом спремни“ усталасала је регион. Званичници и аналитичари из Србије осудили су овај његов потез, као и опозиција у Црној Гори. С друге стране, званичници Црне Горе нису се оглашавали овим поводом.

Сам бирао

Ивица Дачић, потпредседник Владе и шеф дипломатије, признаје да не разуме зашто је испод натписа „За дом спремни“ на прослави „Олује“ стајао црногорски официр.

– Нисам ја ишао у Дубровник да ратујем, већ Црногорци – одбрусио је Дачић.

Војни аналитичар Александар Радић наводи да је Машуловић сам изабрао да буде у Книну.

– Није смео да буде тамо, могао је да нађе начин да не дође. Једно је што су Хрватска и Црна Гора у НАТО, али требало је да покаже политички сензибилет с обзиром на све. Он је желео да буде тамо – каже Радић.

Према речима политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, овај црногорски пуковник одражава званичну политику Црне Горе, односно Мила Ђукановића.

– Мило се на неки начин понаша ко Секула Дрљевић, вођа црногорских усташа из времена Другог светског рата који сматрају Хрвате много ближим него Србе, што је парадокс с обзиром на српско-црногорске корене. Тим гестом Црна Гора на неки начин негира и сопствену историју и сопствену част и морал, вређа и себе као што вређа и нас – каже он и додаје:

Презиру све српско

– Велики део те црногорске елите око Мила Ђукановића доживљава Србију као своју колонију – овде се школују, овде имају бизнис, овде извлаче разне користи, а с друге стране, презиру све српско.

А опозициони Демократски фронт најавио да ће због овог скандала тражити заказивање хитне седнице Скупштине Црне Горе.

– Официр који се појавио у Книну, где се клицало злочинцима и вијориле заставе с поруком „За дом спремни“, под којом је у Другом светском рату зверски побијено на стотине хиљада људи, никако није могао представљати Црну Гору, већ искључиво оне који су више пута издали и који су, због жеље да служе страним центрима моћи, спремни у сваком тренутку да понизе ову земљу и њене грађане – оценио је ДФ.

Матија Бећковић

ДА САМ УМРО, НЕ БИХ ЗНАО ДА ИМА ТАКВИХ

Академик Матија Бећковић не крије да је изненађен оваквим поступком пуковника Ивана Машуловића.

– Да сам јуче умро, не бих знао да има таквих Машуловића – каже он за Курир.

Министарство одбране ЦГ

ВИШЕ НЕ БИЈЕМО ТУЂЕ БИТКЕ, ХРВАТИ СУ НАШИ САВЕЗНИЦИ

Црногорско Министарство одбране саопштило је да је војни изасланик Црне Горе у Хрватској пуковник Иван Машуловић у Книну боравио на позив домаћина у складу са уобичајеним дипломатским протоколом, а „не да би прослављао нечије победе или поразе“.

У саопштењу се додаје да Црна Гора не жели никад више да бије туђе битке, већ да је окренута свом развоју и напретку и изградњи добросуседских односа са свим земљама у окружењу… Такав однос Црна Гора има и према блиској, пријатељској Србији, као и према блиској и пријатељској Хрватској, уз то и савезничкој земљи у НАТО.

 

 

Извор: Курир