Издвајамо Србија

БРИТАНСКИ „ЕКОНОМИСТ“: ЕУ не гарантује Вучићу пријем чак и да призна КиМ, али ако буде Велике Албаније биће и…

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Британски „Економист“ пише да је Косово спремно, ако га Србија не призна, да се уједини с Албанијом.
Лист, наиме, преноси изјаву неименованог високог косовског лидера, који за „Економист“ каже да увек има других опција.

Он под тим мисли, објашњава лондонски лист, да Косово, уколико Београд не призна независност покрајине и онемогући јој чланство у УН, онда може да се определи за уједињење са Албанијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Неки националистички настројени у Србији, који схватају да су Косово изгубили, могли би то да поздраве. Ако буде постојала ’Велика Албанија‘, онда би они могли да траже ’Велику Србију‘ полажући право на српски део Босне, за шта је Милошевић ратовао“, спекулише британски лист.

Лист оцењује и да Београд и Приштина тешко могу да се договоре о размени територија и оцењује да „измена граница“ по етничким линијама не би била лака.

Идеја о размени делова територије насељене десетинама хиљада људи буди наде и страхове широм Балкана и изазива политичка превирања на самом Косову, пише лондонски недељник.

ж„Ако Косово и Србија измене своје границе по етничким линијама, то би значило велику и можда дестабилизујућу промену за регион“, наводи се у тексту.

То би значило, на пример, да би председник Републике Српске могао да појача сопствене захтеве за независност тврдећи да су старе унутрашње границе Југославије сада повређене, те да се то сада може десити и са границама Босне, пише „Економист“ уз оцену да би „то донело опасност од новог рата“.

ЕУ и САД су, подсећа се у тексту, раније одбацивале измену граница на етничкој основи, у уверењу да би то дестабилизовало регион, али су сада дале зелено светло косовском председнику Хашиму Тачију и председнику Србије Александру Вучићу, како би виделе да ли они могу да се договоре.

Лондонски лист подсећа и да Вучић „жели гаранције да ће Србија стећи чланство у ЕУ ако дође до договора између Београда и Приштине“, те оцењује да ЕУ такво обећање не може дати“, пише „Економист“.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com