Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО САЗНАЊЕ! АЛ КАИДА ОПКОЛИЛА СРБИЈУ: Амери направили ЦРНУ ЛИСТУ, спонзори терориста откривени НА КИМ, У ХРВАТСКОЈ И БиХ!

Американци и УН направили црну листу свих финансијера терористичке организације Ал Каида. Спонзори терориста откривени и на Косову, у Хрватској и БиХ, тврди Радио Слободна Европа

Опасни терористи злогласне организације Ал Каида буквално су опколили Србију! Американци и УН направили су црну листу свих финансијера ове терористичке групе, а спонзори екстремиста откривени су и на Косову, у Хрватској и БиХ, тврди Радио Слободна Европа!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према овим подацима, међу организацијама које су повезане са Ал Каидом налазе се и кувајтска Ревивал оф Исламиц Херитаге Социетy (Друштво за оживљавање исламистичког наслеђа), која има филијале на Косову и у БиХ, али и организација из Саудијске Арабије „Беневоленце Интернатионал Фоундатион“ (Међународна добротворна фондација).

Велика претња Балкану

Ову листу објашњава Радио Слободна Европа, објављује Канцеларија за контролу страних средстава (ОФАЦ) при Министарству финансија САД и односи се на физичка и правна лица која се сумњиче за кривична дела ратних злочина, криминал и тероризам.

Листа коју прави Савет безбедности УН означава особе или организације које представљају претњу национално-безбедносним интересима, међународном миру или крше међународно право.

Џејсон М. Блазакис, директор Центра за борбу против тероризма и екстремизма, каже да је циљ екстремиста на Балкану регрутовање чланова и прикупљање средстава.

– Ако терористи прошире операције на Балкану, то би могло довести до нестабилности и сецесионистичких тензија. Због тога је најважније да закони третирају све грађане једнако. Лоши и пристрасни закони могу лако довести до паљења искре. А ако ИСИС или Ал Каида буду запалили искру на Балкану, пламен се може лако проширити на остатак Европе – упозорава Блазакис.

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран оцењује да је однос САД према терористима увек био чудан.

– Зарад својих интереса били су спремни чак и да неке терористичке организације скидају са црне листе. Није у питању само злочиначка ОВК. У Сирији штите и подржавају Ал Нусра фронт, иако се зна да је то војно крило Ал Каиде. Ипак, ово може бити назнака заокрета у раду америчких обавештајаца и могућност да се спремају на раскид сарадње са терористима – подвлачи Каран.

Двоструки стандарди

Генерал у пензији Божидар Делић сматра да је ово сасвим могуће, јер САД и УН стално праве ове листе.

– Но, код њих су присутни двоструки стандарди. Док једне терористе прогањају и стављају на црне листе, друге проглашавају борцима за слободу. Када су Шиптари са Косова у питању, они не праве разлику, нити имају идеолошких баријера, учествују у обе ове терористичке организације. А обе је створила Америка – закључује Делић.

Мој угао

САД, ЕУ и УН морају више енергије да уложе у прекид функционисања финансијских, логистичких и едукативних центара на Балкану, којима је циљ подршка или реализација терористичких акција. То је озбиљан проблем и овај потез само је загребао површину.

Милан Петрић, безбедносни стручњак

 

Извор: Информер