Свет

Почивај у миру, ЈУНАЧЕ! Овако је Захарченко говорио о Србима: Нећете моћи да ЗАДРЖИТЕ СУЗЕ!

Нека ти је вечна слава, пријатељу

Убијени лидер Доњецке народне републике Александар Захарченко дао је интервју Искри децембра 2016. године, а преносимо најзанимљивије детаље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доњецк вапи за слободом. Захарченко је председник ДНР. Бивши инжењер. Председник Савета министара ДНР. И врховни командант.

Рањаван. Код пункта Кожевнаја, крајем јуна 2014, борио се са смрћу. Када је ослобођено Дебаљцево, прича, прво што су ослободиоци урадили – нахранили су народ. Награђен Георгијевским крстом! Има четири сина. И жену, која је са њим била на ратној линији.

Тад се тресла Новодмитровка! Она је превијала и превозила рањенике.

– Моја тигрица, таквих жена код нас има пуно!

Ипак, каже – жена команданта увек има чин више: ако сам ја пуковник, моја жена је генерал-мајор!

На питање новинара како се догодило да му Захар Прилепин буде саветник, Захаровски је одговорио:

– Рекао бих да је то било неизбежно. И Захар и ја смо 2014. направили избор, а то је било у корист борбе за руски свет, а самим тим за Русију и Донбас. Ја сам почео пут на војном пољу, а Захар на волонтерском, и новинарском.

Наш сусрет је био питање времена, и кад је до њега дошло обојици је постало јасно да нисмо само саборци, него и истомишљеници.

Најпре је Захар написао књигу о Донбасу, а онда је постао саветник. И верујем да ће имати важан допринос код успостављања Доњецке Народне Републике, а да не говорим о значају његовог стваралаштва за читаву Русију.

Захаровски је тада говорио и о својим највећим страховима.

– Највише ме брину две ствари : прва – то је могућност новог крвавог рата! Јер другачије не може бити, биће много погинулих, укључујући ту и цивилно становништво. Друга ствар је непризнати статус наше Републике! Све то ограничава наше могућности код успостављања ефикасне привреде и самим тим побољшања животног стандарда наших грађана. А то је наш главни приоритет.

Такође, још једна ствар ме брине и чуди. То је понашање Запада у нашој причи и у Украјини, којом он руководи. Стиче се утисак да западна политичка елита има помрачење ума! Они се понашају у супротности са здравим разумом! А то је опасно за цео свет! Јер, уједињени Запад је и даље водећи привредни војни играч у свету. То је као слон у порцеланској радњи, онај коме су ставили повез на очи и спутали ноге. Веома опасна животиња!

Убијени лидер ДНР је остао мистериозан када је упитан да ли је разговарао са Путином.

– На то питање, уз вашу дозволу, за сада не бих одговарао! – одговорио је Захарченко, али је ипак рекао шта мисли о руском председнику:

– Мислим да је Путин владар Русије од Бога, нека врста поклона нашем народу за деценијске патње. Али, не само нашем. Путин је заправо постао вођа Руског Света као глобалног пројекта. Можемо рећи да је ово трећи глобални пројекат који Русија нуди свету.

Пре тога је било „Москва – Трећи Рим“ и „Трећа Интернационала“, а најинтересантније, садашњи глобални руски пројекат преузео је можда најважније и ванвременско из два претходна.

Из пројекта „Москва – Трећи Рим“ узет је ослонац на традиционалне, а за нас су то хришћанске вредности, а из „Треће Интернационале“ посебно значајну категорију људског постојања, а то је Правда! Данашњи пројекат Русија – Руски Свет је предлог читавом свету да живи по савести и правди, и да на основи равноправности међусобно комуницирају све земље и народи.

И још једна важна порука у овом пројекту – то је право сваког народа, без обзира колико био мали, да се ослони на традиционалне вредности и буде оно што јесте. Ми нећемо никога да мењамо, и прекрајамо по нашим стандардима, из простог разлога што сваки народ има свој стандард.

Захаровски је говорио и о српским добровољцима у ДНР.

– Срби су нам помагали и помажу у борби. Од почетка рата стигло нам је много добровољаца из Србије, неки од њих су стекли славу у нашем рату. Исто тако, многи руски добровољци прошли су искуство рата у Србији, кад се она борила за слободу и независност. Нажалост, у Србији смо видели много смрти!

– Срби као нико други у Европи схватају шта ми осећамо док гледамо како уништавају наш народ, његову имовину и покушавају да га истисну са родне земље. Потпуно је јасно да Кијеву Донбас треба без нас. Разлог зашто нас Запад мрзи исти је и као према Србима.

Запад мрзи наше одбијање да му се потчинимо, и нашу тежњу да сачувамо светиње, свој национални понос, начин живота, слободни поглед на свет.

Овом приликом је открио и шта је то што га смирује.

– Ја се заиста док чистим оружје смирујем, и тада анализирам, без емоција, оно што ме окружује. Осим тога, покушавам да читам, колико је то могуће. Највише волим књиге о историји, и настављам да учим. Нашој Републици неопходна је безбедност у области исхране, и зато активно проучавам литературу о пољопривреди и сточарству. То је, изгледа, све за шта успевам да нађем времена. Нажалост!

Рекао је, вероватно у шали, да некад успе да „побегне телохранитељима“.

– Заиста, понекад пожелим да прођем градом без чувара, да одем у кафе или пивницу, да попричам са људима о свему и свачему. И њима и мени тада буде лакше. Замислите, то ми понекад и успе, али врло ретко!

На констатацију новинара да је стигла зима и питање да ли се нада божићном чуду, Захарченко је одговорио:

– Сад већина људи чека на мој одговор, а ја чекам мир. Ипак, одговорићу другачије. Чекам победу, а онда мир. Ми не желимо мир по сваку цену. Уз то, победа није само чудо, то је наш тешки ратни труд. И од много чега другог састоји се Победа!

Нарочито од стрпљења нашег народа и његове спремности да се жртвује, првенствено због деце и унука. И рада наших уметника, и свих културних делатника, као и од подршке коју нам пружају људи добре воље широм света.

Погинули лидер ДНР имао је црне прогнозе за Украјину.

– Украјина је пропала држава коју су окупирали неонацисти. Они настављају да уништавају оно што се зове Украјина. Нажалост, украјински народ не чека ништа добро. То ме не радује, зато што је то наш народ – руски, једна од његових грана.

Излаз је само један – украјински народ мора с врата смаћи Бандерину омчу! Требамо се ујединити и избацити цео тај неонацистички шљам из земље.

Осудити их јавно, то треба учинити! Онда ће , заједно са народом Русије, и са нама, украјински народ имати шансу да се врати себи, да се врати у историју.

Захарченко је показао колико је велики човек био када је људима у Србији поручио следеће:

– Пренесите им моју захвалност. Ценимо напоре и удео свих који су дошли да нам помогну у борби за слободу и независност, и свих који нас подржавају издалека, који нам шаљу помоћ и моле се за нас. Донбас им то неће заборавити!

Подсетимо, лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо је у петак у експлозији у ресторану у центру Доњецка. У експлозији је тешко рањен министар за приходе и порезе Александар Тимофејев.

Власти ДНР су ово убиство означиле као терористички чин, уз сумњу да је злочин извршен по налогу Службе за безбедност Украјине, која те оптужбе негира. Осумњичени за убиство су ухапшени, а у републици је уведено ванредно стање.

 

Извор: Srbija Danas/ Iskra