Здравље Издвајамо

СРБИ СУ У ОПАСНОСТИ ОД МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: Ево како да се заштитите од болести против које нема вакцине!

Апел! Наши људи који бораве у Африци треба да избегавају контакт са животињама, као и конзумирање меса, упозорава директор Клинике за инфективне болести

Од мајмунских богиња, против којих не постоји вакцина, у опасности је око 200 Срба који се тренутно налазе у Нигерији, одакле је овај вирус, од кога премине један од десет оболелих, стигао у Европу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство здравља наложило је пре два дана мере појачаног надзора на граничним прелазима наше земље услед појаве првих случајева мајмунских богиња у земљама западне Европе, а формирали су и посебну Радну групу за праћење и контролу овог обољења.

– Не ради се о вирусу попут еболе и стога то не представља такву опасност за ширење. Оболели од овог вируса боравили су у Нигерији и поручујемо нашим људима који тамо раде и крећу се што пословно, што туристички, да избегавају контакт са животињама, као и конзумирање меса и да се, уколико осете неке симптоме, обрате лекару – апеловао је директор Клинике за инфективне болести КЦС др Горан Стевановић.

Он је напоменуо да се у Србији појачава контрола путника на граничним прелазима, а посебно на аеродромима, како би се спречио евентуални улазак и контакт заражених овом инфекцијом с другим људима.

– Симптоми мајмунских богиња личе на овчје, јавља се температура, појављује се осип, а у најтежим случајевима личе на велике богиње. Оне спадају у категорију болести од којих оболевају животиње, али се могу пренети и на људе – објаснио је др Стевановић медијима.

Из Министарству спољних послова за Курир навода да, према проценама дипломатско-конзуларних представништава, у свакој појединачној држави у Африци борави од 70 до 150 наших држављана, али немају тачне податке колико Срба се налази у Нигерији. Према незваничним информацијама, њих је тамо између 150 и 200.

Да нам се ова вирусна зоонотска болест приближава, говори податак да су два случајева оболевања потврђена у Великој Британији, код људи који су претходно боравили у Нигерији. Ова болест се углавном јавља у централној и западној Африци, где премине један од десет оболелих. Носиоци вируса су углавном мајмуни, с тим што болест с њих може да се пренесе и на људе, а нешто ређе се преноси с човека на човека.

– Вирус на човека преносе различите животињске врсте у Африци конзумирањем меса или контактом, а преношење с човека на човека је ретко, али не и немогуће, услед блиског контакта с кожним лезијама заражене особе или великих респираторних капљица током дужег контакта лице у лице. Министарство здравља, Институт за јавно здравље, санитарна инспекција и друге здравствене установе и органи спровешће све неопходне мере надзора и превенције ради спречавања појаве овог обољења у нашој земљи – саопштило је раније Министарство здравља.

Бројке
11 миграната из Нигерије тренутно се налази у нашим прихватним центрима
150 наших држављана борави у свакој појединачној држави у Африци
2 до 4 недеље траје ова болест
7 до 14 дана траје период инкубације

Др Радмило Петровић

Слаба помоћ од надзора границе

Епидемиолог у пензији др Радмило Петровић објашњава за Курир да болест може да пређе са животиње на човека, али сматра да нашој земљи не прети велика опасност:

– Ретко се болест преноси с човека на човека, за разлику од других богиња које се брзо и лако преносе. Овде не постоји опасност од појаве епидемије. Вакцине нема, постоји могућност да се она направи, али засад нема велике потребе за тим јер не оболева велики број људи. Што се тиче надзора на границама, то неће много помоћи ако је у питању особа која је у периоду инкубације. Свакако треба апеловати на наше људе који бораве у Африци и Нигерији да буду на опрезу.

СИМПТОМИ
– грозница
– главобоља
– болови у мишићима
– бол у леђима
– оток лимфних чворова
– исцрпљеност
– промене на кожи у виду издигнутих богиња
– могу се јавити пликови

КАКО ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ
– контактом с болесном животињом
– конзумирањем меса болесне животиње
– респираторним путем од заражене особе
– додиром лезија зараженог човека

 

Извор: Курир.рс/ Мина Бранковић