Русија

ОВО ЈЕ ОДГОВOР: Ево до када ће Русија ратовати

„Изјаве министра одбране Немачке Бориса Писторијуса о руском лидеру Владимиру Путину неспојиве су са правилима пристојности, изазивају збуњеност и жаљење“.

То је рекао руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Члан немачке Владе, очигледно, није узео у обзир да је његов руководилац – федерални канцелар Немачке“, више пута изјављивао да је заинтересован за наставак дијалога са руским лидером, прокоментарисао је Нечајев.

Према његовим речима, „овакве изјаве се не уклапају у тоналитет руско-немачких контаката, који су и без тога малобројни, и који, како би се надали, предвиђају цивилизовани оквире комуникације“.

„Уопште, желео бих да истакнем да антируска реторика никако не доприноси приближавању мира у Украјини. Исто као ни појачана активност пумпања кијевског режима немачким наоружањем“, поручио је дипломата.

Истовремено, он је прецизирао да то, нажалост, није једини пример да немачки министар исхитрено користи „деликатну терминологију“.

„Конкретно, раније је јавно изјавио да Русија у Украјини ‘ратује до уништења’. Етимологија овог термина у нашој земљи, па чак и у самој Немачкој је добро позната и има потпуно одређени историјски контекст, који не дозвољава другачије интерпретације“, закључио је Нечајев.

Писторијус је, претходно, током посете Кијеву, дао интервју „Билду“ током којег је имао неумесне коментаре на рачун руског председника Путина, рекавши да би свет био бољи без њега.

„Несумњиво и апсолутно“, одговорио је Писторијус на питање новинара.

Писторијус је 2018. године био један од политичара СДП који су се залагали за „пријатељски и критични приступ Русији“.

Санкције су, према његовом мишљењу, нанеле озбиљну штету немачкој економији и ојачале позицију руског председника Владимира Путина.

 

 

Извор: Б92