Издвајамо Регион

ХРВАТИ НАПОКОН ПРИЗНАЛИ ИСТИНУ: Окидач за почетак рата у Вуковару било је УБИСТВО СРБИНА!

Окидач за оружани сукоб Срба и Хрвата у Вуковару било је убиство Србина Јована Јаковљевића 29. маја 1991. године, пише загребачки „Јутарњи лист“

Његове убице, као и наручиоци убиства до данас нису приведени правди, а Слободан Јаковљевић, Јованов син, његова мајка Зорка и брат Зоран још чекају епилог истраге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мој отац је убијен само зато што је био Србин и то Србин који је у Вуковару нешто значио, с обзиром на то да је био пословођа у спортском делу `Велепромета`. Био је познат у фудбалским и ловачким круговима, не само у Вуковару, него на подручју целе Југославије – наводи Јаковљевић.

Он додаје да његов отац није правио проблеме, нити је до тада било икаквих проблема.

– На крају су му без суда пресудили наши суседи. Његово убиство је била порука Србима да више немају шта да траже у Вуковару. Послужило је и као начин да се ствари у нашем граду додатно захуктају – додаје Јаковљевић.

„Јутарњи лист“ наводи да се о Србима који су у Вуковару и околини убијени и нестали током 1991. године у хрватској јавности врло мало и ретко говори и пише.

Јаковљевић је истакао да његова породица на вуковарском подручју живи више од 400 година. „Ми нисмо у Вуковар ушли на тенку“, истакао је Јаковљевић.

„Јутарњи“ наводи да је повод за разговор било реаговање припадника српске заједнице у Вуковару на протест који је организовао градоначелник Вуковара Иван Пенава, који је „незадовољан резултатима истраге злочина над Хрватима у Вуковару“.

На то је одговорио и заменик градоначелника из редова српске заједнице Срђан Милаковић, који је истакао да би такав протест имао смисла само када би се на њему говорило и о 50-60 Срба који су у Вуковару и околини убијени 1991. године.

 

 

Извор: информер/срна