Издвајамо Регион

ВОЗАЧЕ ТЕК ОЧЕКУЈУ ЛОШЕ ВЕСТИ: Од Нове године гориво…

Цене горива и у Босни и Херцеговини настављају да расту. Након новог поскупљења, стигла је још једна лоша вест – од Нове године ће бити још скупље.

Како тврди Никола Грбић, председник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, постоје претпоставке да ће цене горива од наредне године бити и 2,5 КМ по литру (1,25 евра).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да су на протестима због високе цене горива на то упозоравали и да им није јасно због чега расте. Нова цена горива на већини пумпи у ФБиХ је 2,41 КМ.

„Цена у РС је тренутно од око 2,27 па до 2,39 КМ, те се иде ка томе да се у нову годину уђе са 2,5 КМ по литру горива. Сувишно је разговарати о томе шта виша цена значи за нас превознике“, рекао је Грбић за „Независне“.

Он истиче да цене барела на свјетском тржишту нису оправдавајући разлог, јер су у неколико наврата биле ниске, а у БиХ су ишле навише, а кад је цена барела била виша од 100 долара гориво је било јефтиније него што је данас на бензинским пумпама.

„Није кључни проблем поскупљење нафте на светском тржишту, кључни проблем су две акцизе које имамо“, рекао је Грбић и додао да су цене у Аустрији, Немачкој и Италији ниже када се упореде стандард и боље пословно окружење код њих.

Он је навео да су тражили од државе да се одрекне једног дела од намета за добробит превозника, али нису наишли на разумевање.

 

 

Извор: Независне новине/Горан Лајић