Издвајамо Русија

НА РУСИЈУ ПАО ОГРОМАН МЕТЕОРИТ: Закачио вулкан и затрпао реку – УВОДИ СЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ (ВИДЕО)

Пре неколико дана у Хабаровски крај Русије пао је велики метеорит, који је закачио врх вулкана и срушио се у корито реке. Власти не искључују могућност увођења ванредне ситуације, саопштио је руководилац Верхњебурејинског рејона Алексеј Маслов.

“Судећи по свему, метеорит је био огроман, ако је могао да прекрије корито реке слојем високим 40 метара. На лице места су упућене две групе: једна из Верхњебурејинског рејона, а друга из Амурске области. Оне имају сателитски телефон и дозиметре за утврђивање нивоа радијације. У Бурејској хидроелектрани неколико дана се бележи смањени доток воде у вештачко језеро, а стручњаци нису могли да утврде узрок тога. Надам се да ће групе ускоро стићи на лице места и да ћемо добити детаљније податке”, изјавио је Маслов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према доступним подацима, корито реке Буреје затрпано је на месту удаљеном око 70 километара од најближег насеља Чекунда. О томе је обавештен министар за ванредне ситуације Русије.

Маслов је истакао да ће, у случају да метеорит преусмерава воду из реке, због чега може доћи до поплаве, бити проглашено ванредно стање.

У процену ситуације укључени су и сателити из свемира.

На интернету су такође објављени снимци са локације пада метеорита. Према речима аутора снимка, небеско тело је формирало џиновску брану која би могла да блокира проток воде у реци.

Становници Хабаровска у Русији тврде да је метеор одговоран за клизиште које је формирало брдо високо 150 метара.

Ловац Антон Иванов први је приметио брег и каже да је видео да пара излази из више места.

“Мирисало је на водоник сулфид и видео сам поједина места како испаравају. Чак смо пронашли и место на врху где је било доста врућег камења, то смо користили да угрејемо руке”, рекао је Иванов.

Дуж реке Буреје житељи су, како тврде, пронашли комаде врелог камења и делове метеора.

Други, пак, тврде да је необјашњиви феномен у Русији ванземаљски чин.

“Немогуће је да је ово човек направио. Или су започели неке радове или се овде срушио НЛО”, рекли су сведоци.

Стручњак са Факултета за природне науке, доктор Евгениј Зубко, каже да су житељи осетили ударни талас.

“Да ли ће бити могуће пронаћи делове метеора зависи од параметара његовог пада и среће”, рекао је он.

Верује се да би “кривац” могао да буде и земљотрес, како је рекао регионални директор Руског географског друштва Алексеј Махинов.

“Узрок клизишта могао би да буде земљотрес. Можда је и метеор у питању, али то је мало вероватно”, рекао је Махинов.

Директор Института за астрономију при Руској академији наука Борис Шустов изјавио је да ниједан метеор који би могао да причини штету какву су описали житељи није примећен да улази у Земљину атмосферу.

 

Извор: Тањуг