Издвајамо Русија

РУСИЈА ИМА НОВО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ОРУЖЈЕ: За пар секунди открива и одмах НЕУТРАЛИШЕ НЕПРИЈАТЕЉА (ВИДЕО)

Русија завршава пробе новог “пеницилинског” антиартиљеријског система који може да одреди изворне кородинате минобацача без радара за неколико секунди

Русија је завршила пробе новог система, који детектује непријатељске минобацаче и артиљерску ватру и да осигура информације о мети, за противпаљбу. За разлику од колега на Западу, не треба му радар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Развој 1Б75 Пеницилина је прво откривен јавности прошле године. У питању је противартиљерски систем сличан оном од САД АН/ТПQ-37 Фајрфајндер (Фирефиндер). Систем детектује непријатељске минобацаче и артиљерску ватру и да открије локацију, дозвољавајући трупама да изврше одмазду са смртоносном прецизношћу. Оно што истиче овај руски продукт јесте да не користи радар како би се пратили пројектили и уместо тога, ослања се на друге сигнале.

Пеницилински низ детекције укључује четири термоакустична сензора, који су развијени на земљи на дистанци од главног возила. Блок од шест оптичких и шест инфрацрвених камера постављени су на склопивом јарболу и део су самог система.

Сензори детектују звучне таласе које ствара паљба и сам напад, док их камере прате током лета. Подаци се аутоматски анализирају.

Само пет секунди потребно је систему након пуцњаве да открије порекли координата и да пошаље сигнал за противпаљбу.

Праћење ракета без радара, онако како раде страни системи, има два недостатка. Први јесте што мале мете, попут минобацача могу прочи недетектовано. Други недостатак огледа се у томе што систем може бити потиснут са електронским контрамерама или уништен радарским оружјем, ако користи активни радар.

Руски 1Б75 је теже прецизно открити, а може да детектује сваку врсту паљбе, од минобацача до традиционалне ракетне артиљерије. Такође може да детектује антиваздушне ракете и тактичке пројектиле.

ВИДЕО:

Ипак, постоји цена због некоришћења радара- мањи ефективни домет. 1Б75 има домет од 25 километара, у поређењу са 50 километара колико достиже АН/ТПQ- 37 или пак 60 километара колико достиже шведски АРТХУР систем.

Девелопер 1Б75 Пеницилина, Руселецтроницс, који је део руског одбрамбеног конгломерата Ростец-а, прошле недеље објавио је да је систем завршио све неопходне тестове и да може да се пусти у употребу. Прве две јединице би 2020. требало да опскрбе руско Министартсво одбране.

 

Извор: Wебтрибуне.рс