Регион

Лажни црногорски митрополит УЦЕЊУЈЕ НА БОЖИЋ: Притисак на премијера да СРУШИ СРПСКУ ЦРКВУ!

Фото: Јутјуб

Михаило, који за црквицу на Румији каже да је „лимена осматрачница“ очекује од премијера Марковића да, како каже, држава коначно уклони ову „псеудо цркву“ која је средство за изазивање спорова, свађа и немира

Самозвани митрополит канонски непризнате ЦПЦ, Михаило, у божићном интервјуу, подсећа премијера Душка Марковића на обећање да ће црква Свете Тројице на Румији бити уклоњена и сматра да је сазрело време да та црква добје аутокефалност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михаило, који за црквицу на Румији каже да је „лимена осматрачница“ очекује од премијера Марковића да, како каже, држава коначно уклони ову „псеудо цркву“ која је средство за изазивање спорова, свађа и немира. Верује у речи и дела премијера Марковића који је, како додаје, својим активностима Владе Црне Горе на чијем је челу, дао гаранције да ће се у најскорије вријеме коначно ријешити и ово спорно питање.

– Kао што је познато, лимена осматрачница на Румији је постављена пре референдума о државно-правном статусу Црне Горе. Ову караулу је поставила ондашња војска Србије и Црне Горе, односно прецизније речено ондашња српска војска. Ова псеудо осматрачница је посвађала три вере и цркве. Овим насиљем СПЦ је извела атак на међуверски склад у Црној Гори и на мултиверски карактер црногорског друштва – каже Михаило.

Самозвани митрополит сматра да је тај привремени лимени објекат, како каже, радикално нарушио традицију верске толеранције и суживота у различитостима, по чему је Црна Гора светли примјер не само у Европи већ и у свету. Он тврди да Српска православна црква води кампању против ЦПЦ и државе Црне Горе.

– Kампања Српске цркве против Црногорске православне цркве и државе Црне Горе се традиционално и континуирано води од Гарашаниновог Начертанија из 1844. године, као тајног програма спољне политике кнежевине Србије. По том програму, основни задатак српске спољне политике је сједињење Срба и Црногораца у један српски народ. То је уједно значило и ликвидацију државе Црне Горе. Kруна те и такве политике остварена је 1918. године нестанком црногорске државе, што је довело двије године и до насилног прикључења Црногорске православне цркве Српској православној цркви – каже Михаило.

Наводи и да кампања коју сада води СПЦ није ништа ново, већ само наставак старе ујединитељске политике уништења свега што има црногорско обележје, а то првенствено значи, политике ликвидације црногорске државе и цркве. На крају, поручује да је зрело време да ЦПЦ добије место које јој припада.

– После ево скоро 100 година коначно је сазрело време да се коначно и за сва времена реши црногорско православно црквено питање и аутокефална Црногорска православна црква добије своје заслужено место, које јој по традицији, историји и свим другим атрибутима праведно и с правом припада – сматра Михаило.

 

Извор: Tanjug