Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ: Упозорење Британаца својим грађанима да не путују на север КиМ указује на ЈЕДНО – ПОСЛАТА ПОРУКА СРБИЈИ

„Велика Албанија која је постављена за време Другог светског рата, она је прављена од стране Мусолинија и Хитлера“

Вест да је министарство спољних послова Велике Британије издало упозорење својим грађанима да не путују на север Косова и Метохије, јер како су проценили, тамо може доћи до сукоба, војно-политички коментатор Мирослав Лазански види као поруку Србији о томе колико обавештајне службе ове земље прате ситуацију на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, порука Србије, што се тиче безбедности Срба на Косову, је јасна.

– Ми смо јасно рекли да уколико се деси неки напад на Србе на КиМ, Србија неће бити пасивна. Британци увек упозоравају, нарочито за оне делове света где они мисле да може доћи до неког конфликта. Не мора то да буде нека порука нама, али је индикатор размишљања Британаца. Такође, то је порука и колико њихове службе безбедности прате ситуацију овде – рекао је Лазански.

Он такође подсећа да је главна база за прислушкивање фиксне и мобилне телефоније у Великој Британији, додајући да се још две налазе на Криту.

– Америкинаци иначе са четири земље размењују такве информације. То су Нови Зеланд, Канада, Велика Британија и Аустралија. Ни са једном другом земљом у оквиру НАТО не деле информације. То је енглеско говорно подручје и традиционални су савезници – објашњава Лазански.

– Испод површине сваког рата, постоји неки интерес. Када се погледају окупационе зоне НАТО, онда се може уочити тачно ко је имао секторе – каже Лазански.

Како објашњава, данашње границе, мислећи и на исцртане границе Велике Албаније, уклапају се са границама које су Немци цртали током Другог светског рата.

– Велика Албанија која је постављена за време Другог светског рата, она је прављена од стране Мусолинија и Хитлера. Границе које су они поставили су границе Велике Албаније – каже он.

– Немци су економски урадили све оно што нису урадили у Другом светском рату војно. Три вишенационалне државе су уништене: Совјетски Савез, Југославија, Чехословачка. Немачка је поново уједињена, ради се о Европи од Атлантика до Урала. Евро је замена за некадашњу немачку марку. Оно што Хитлер није успео тенковима, они су успели политички и економски – сматра Лазански.

Према његовим речима, „савезништво Приштина, Загреб и Сарајево није ништа ново”, каже Лазански, наглашавајући да је то традиција из Другог светског рата.

– Ми о томе треба да водимо рачуна у стратешком смислу. Морамо да видимо са чиме смо све оркужени. У том контексту мора се озбиљније размишљати – објашњава Лазански.

 

Извор: srbijadanas.com/Пинк