СРБИЈА ЈАВЉА

СРПКИЊЕ ШИРЕ НОГЕ ДА ДОБИЈУ ГУЧИЈЕВУ ТОРБИЦУ, ОНЕ СУ ДОБРОВОЉНЕ НЕРОТКИЊЕ: Песник Иван Ергић изазвао ЗЕМЉОТРЕС отровним стиховима!

Ове данас жене не желе да рађају, добровољне нероткиње. Сачувај боже. Оне шире ноге да добију Гучијеву торбицу, а не дете. Што се не угледају на наше баке? Њима ништа није фалило.

Овим стиховима, који су многи оценили као скандалозне, започиње песма „Нероткиње“ некадашњег фудбалера, а данашњег песника Ивана Ергића. Стихови су изазвали праву буру на друштвеним мрежама и лавину осуђујућих коментара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ругање женама

– Моја бака је изгубила сина, који се угушио покривен у кревецу јер је она морала у поље. Касније су из књиге рођених редовно стизали позиви за војску, које би она преплакала – наставак је ове песме, а „мизогинија“ и „шовинизам“ само су неке речи којима су грађани описивали ове стихове.

Сандра Јовановић из удружења Шанса за родитељство подсећа да је право сваке жене и сваког пара да одлучи шта жели.

– Свако прозивање жена и парова који се боре с неплодношћу јесте нешто што је увредљиво. У Србији сваки шести пар има проблем са зачећем, та бројка не сме бити занемарљива, а никако не сме бити нешто чему ће се било које друштво ругати. Увредљиво можда и јесте, али за жене које добровољно не желе да рађају – рекла је Јовановићева за Курир.

Истинита прича

Ипак, Иван Ергић за Курир објашњава да су у питању биле иронија и критика конзервативног дела друштва.

– Песма је натопљена иронијом и сарказмом и, ако то неко не види, проблем је комуникацијски и у личној перцепцији. Увек сам био на страни еманципације и заштите жена, то сви знају. Песма је заправо антиконзервативна, иронијска критика те лажне дилеме због чега су данашње жене наводно каријеристкиње, а са друге стране, наводно треба да се угледају на наше баке и да то буде модел понашања сада. Зато је и дат тај катастрофални пример. Иначе, то је истинита прича, такав случај се заиста догодио мојој баки… Жена има апсолутно право на избор да ли да рађа или не, а желим да нагласим да притисак подизања наталитета не сме бити на женама – рекао је Ергић за Курир.

Ко је Иван Ергић

Играо за Јувентус и Базел

* Иван Ергић је бивши фудбалер Јувентуса, Базела, Бурсаспора и репрезентативац Србије и Црне Горе
* Аутор је бројних текстова друштвене и политичке тематике, пише песме
* Истицао је да је један сат рада радника, лекара и учитеља вреднији него читава његова каријера
* Износио бројне критике на чињеницу да су фудбалери највећи узори младима

Издавачка кућа

Намера песме је супротна

Издавачка кућа „Контраст издаваштво“ која је на својим профилима и поделила слику спорне песме „Нероткиње“ објашњава да је у питању иронија.
– Намера песме је управо супротна, да критикује уврежена мишљења и предрасуде једном лепом стилском фигуром под именом иронија. У првој строфи Иван наводи управо ту гомилу општих места… И завршава је са реченицом: „Њима ништа није фалило“, да би у следећој показао на примеру своје баке како им је и тек како много тога фалило, а фали и данас – написили су из „Контраст издаваштва“.

Нероткиње

Ове данас жене не желе да рађају,
добровољне нероткиње
сачувај боже
оне шире ноге
да добију гучијеву торбицу а не дете
што се не угледају на наше баке
њима ништа није фалило

моја бака је изгибила сина
који се угушио покривен у кревецу
јер је она морала у поље
касније су из књиге рођењих
редовно стизали позиви за војску
које би она преплакала

 

Извор: Курир.рс/Јелена Пронић