Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ МЕТЕОРОЛОГА: Србији прете торнада и поплаве

Нестабилно Опасне олује прете подручју од Грчке до Србије, Румуније и Бугарске, али и деловима Јадрана, невреме ће донети велики број муња

Ако сте мислили да ће време у јуну, јулу и августу бити лепше него у мају, да ћете се брчкати на базенима и купалиштима и уживати испијајући хладне напитке, преварили сте се. Прогнозе за предстојеће лето нису баш тако сјајне – прете нам торнада!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И док ће већи део Европе овог лета захватити опасни топлотни таласи, југоисточну Европу и Балкан, али и Србију, очекују јаке олује, бујичне поплаве и торнада. Метеоролошки сервис Аку ведер је у својој прогнози за надолазеће лето објавио да већем делу Балкана прете учестале јаке грмљавинске олује, а да то нарочито важи за подручје Далмације и јужне делове копнене Хрватске.

Топлотни талас и на Балкану

– Иако делови Балкана неће бити имуни на топлотне таласе, екстремне врућине биће ограничене. Опасне олује прете подручју од Грчке до Србије, Румуније и Бугарске, али и деловима Јадрана – наводи се у прогнози овог метеоролошког сервиса.
Додаје се да се јаке олује очекују највише током послеподневних и вечерњих сати.
– Ове олује ће донети велик број муња, бујичне поплаве, као и орканске ветрове и град. Најјаче олује могле би довести и до стварања торнада – упозоравају метеоролози Аку ведера.
Они истичу да ће највећу опасност донети оркански ветрови, град и бујичне поплаве.

Торнадо није ништа ново

Метеоролог Ведер ту амбеле Ђорђе Ђурић каже да је још увек рано говорити о прецизној прогнози.
– Овако нестабилно време ће се наставити делом и у јуну, али би температуре биле више. У принципу, таква је наша клима, и мај и јун су месеци са највише падавина, када су чести и грмљавински пљускови. Лето не би требало да буде топло као што је било 2012, 2015. и 2017. године – каже Ђурић.
Додаје да не можемо сад рећи да ли ће бити торнада и бујичних поплава, али да то није нешто што се није догађало раније.

– Боље да чекамо поузданије прогнозе, бар десетак дана унапред. Торнадо није ништа ново, било их је у прошлости, имали смо у Јагодини, Панчеву, Сомбору, код нас се зову тромба и они су мањих димензија у односу на оне у Америци – наводи Ђурић.

Бројке

35 тропских дана било је 1848. године
27 врелих дана било је 2017. године
25 дана са температуром изнад 35 степени било је 2015. године

Облачно с кишом
Наредних дана пљускови

И данас понесите кишобране са собом уколико излазите из домова, јер се и данас очекује слично време као јуче – променљиво облачно, местимично с кишом, а после подне и увече са ређом појавом пљускова с грмљавином. Најнижа температура биће од осам до 15 степени, а највиша од 19 до 23. Наредних дана такође се очекује променљиво облачно, с кишом и пљусковима с грмљавином, а више падавина очекује се почетком наредне седмице. Само у суботу и недељу већи део дана претежно сунчано.

 

Извор: Курир.рс/ Мина Бранковић