Издвајамо Регион

ЦЕНЕ СМЕШТАЈА И ХРАНЕ ДИВЉАЈУ! Ако сте кренули у Грчку, Црну Гору или Хрватску спремите БРДО пара! Ево шта колико кошта у ове три земље!

Сезона одмора је у јеку, а поред питања шта понети на пут, дилема је и колико новца је потребно за џепарац.

Колико пара ћете потрошити на храну у Грчкој, Црној Гори или Хрватској?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црна Гора

Цене туристичких потрепштина у маркетима остале су на прошлогодишњем нивоу па је за хлеб потребно издвојити 0,57 евра, за литар млека 0,77 евра, а за 12 јаја 1,42 евра.

За килограм јабука потребно је око 0,83 евра, док је цена најскупљих банана око 1,07 евра. Цена 1,5 литара воде је 0,57 евра. Према подацима Јавног предузећа за управљање Морским добром Црне Горе, цена лежаљки је иста па је за једну потребно издвојити од пет до 15 евра.

За брзу храну потребно је од једног до пет евра у зависности од летовалишта, док је кафа од 0,80 и 1,80 евра. Цене у ресторанима такође су остале сличне прошлогодишњим те је за ручак потребно издвојити између четири и 40 евра по особи у зависности од летовалишта и наручене хране. За такси вам треба између 0,80 центи и два евра за старт. Специфично је и то што таксисти не пристају на вожњу чија би цена била мања од 1,60 евра.

Грчка

Цене хране у Грчкој се не разликују превише у односу на претходне године и драстичних поскупљења нема. У просеку за четворочлану породицу потребно је 370 евра.

Када је у питању такси превоз, у Грчкој је потребно издвојити од четири евра за раздаљину од километар-два, а 50 евра за раздаљине од неких четрдесетак километара, што значи да је цена по километру од 1,25 евра (за дуже релације) до четири евра (за најкраће релације). Ако вас више уђе у такси овај вид превоза на неким релацијама може чак бити исплативији и од вожње аутобусом. Код одређених дестинација за лето 2019. приметан је благи пораст цена смештаја у односу на прошлу сезону и оцена туризмолога је да се не ради о драстичном поскупљењу већ о повећању од пет до максималних десет одсто, због чега се туристи из Србије често одлучују за фирст минуте или ласт минуте понуде.

Према подацима туристичких водича, цене су највише порасле на Халкидикију, посебно на Ситонији и то између 10 и 15 одсто, док су на Тасосу и на другим дестинацијама које су атрактивне за српске туристе (олимпијска и солунска регија, Лефкада и Јонска обала) цене скочиле за око пет до 10 одсто.

Хрватска

Према резултатима истраживања највише новца отићи ће за куповину хране у хрватским маркетима те је цена литра млека око 0,9 евра, а хлеба 0,89 евра. За куповину паковања јаја потребно је издвојити 1,98 евра.

Цена поврћа је од 0,50 евра колико кошта главица купуса, до 1,3 евра колико кошта килограм парадајза.

Цене брзе хране на хрватским киосцима су од 0,80 центи за пециво до три евра за парче пице или пљескавицу. Оброк у ресторану коштаће најмање 10 евра, а богатији ручак чак 100 евра.

0,83 евра кошта један килограм јабука у Црној Гори

5-10 одсто порасле су цене на Ситонији, Тасосу и солунској регији

0,89 евра је цена једне векне хлеба на Хрватском приморју

За закуске на плажи потребно је од 2,5 до три евра колико је палачинка, односно 1,5 евро за крофнице. Кугла сладоледа је 1 евро, док је сок од пола литре два евра. Чај или еспресо платићете евро.

На већини плажа изнајмљивање лежаљке је око 3,5 евра, сунцобрана три евра, но та се цена пење и до седам евра, зависно од локације. Један евро је старт за такси на дужим релацијама, а на краћим потребно је издвојити два евра.

 

Извор: Блиц.рс/Ало.рс/М.Ч.