Издвајамо Србија

СЛОБА И ЂИНЂИЋ СУ ЖИВИ, Амери праве кишу и вирусе, ПОСТОЈЕ ВАНЗЕМАЉЦИ! Шокантни резултати истраживања ФПН о томе У ШТА ВЕРУЈУ СРБИ!

Чак 55 одсто Срба не верује у званичну верзију смрти Милошевића и Ђинђића, а 45 одсто мисли да Американци преко ХААРП контролишу време. Читавих 70 одсто Срба верује да су ХИВ и остали вируси део ‘биолошког рата’, док у ванземаљце верује 40 грађана Србије

Срби масовно верују у теорије завере, па тако чак 55 одсто грађана сматра да Зоран Ђинђић и Слободан Милошевић нису умрли на начин на који је то јавности представљено!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је показало истраживање ‘Вредносни предиктори веровања у теорије завере у Србији’ Факултета политичких наука у Београду. Према том истраживању, чак 70 одсто грађана наше земље сматра и да светски моћници намерно шире заразне болести међу људима! Једна од ипак најлуђих теорија у коју верује читавих 40 процената испитаника јесте да постоје ванземаљци и да водеће светске силе крију праву истину о њима.

Да све буде занимљивије, више од половине грађана сматра да Американци уз помоћ ХААРП технологије утичу на временске прилике у Србији. У истраживању је учествовало 1.150 испитаника. На скали од 0 до 1, где 0 значи „не верујем уопште у теорије завере“, а 1 „верујем у потпуности“, Срби су своја убеђења оценили са 0,6, што је заиста висок ниво ‘веровања у невероватно’.

„Да масовно верујемо у теорије завера везане за Србију показује чињеница да више од 55 одсто испитаника сматра да Ђинђић и Милошевић нису умрли на начин на који је то јавности представљено. Такође, половина сматра да је прикривени циљ Југославије био да се уништи Србија, као и да постоји светска завера против Срба и Србије… Више од 70 одсто испитаника верује да се поједини вируси намерно изазивају како би се угрозили животи одређених народа или група, док њих близу 65 одсто сматра да државе често саме убијају своје грађане које сматрају непожељним. Још је занимљивији податак да чак 40 одсто Срба верује да моћне државе крију праву истину о ванземаљцима од обичних грађана… Постоји и велика фама о ХААРП технологији, па чак 40 одсто испитаника мисли да Американци преко ове технологије утичу на временске прилике у Србији и свету“, пише у коментару аутора овог истраживања.

Психолог Жарко Требјешанин потврђује да су теорије завере последњих година врло распрострањене код нас.

– Треба рећи да су те теорије завере нешто више распрострањене међу мање образованим становништвом, јер они лакше прихватају такве идеје. Такође, то су и људи који су пуни предрасуда, примера ради мисле да Јевреји владају светом… Теорије завере и предрасуде су испреплетане и надовезују се једне на друге. Е сад, ми смо доста тога искусили, па није ни чудо што зазиремо од свега – наводи Требјешанин.

Срби су конзервативан народ

Истраживачи су покушали да утврде каква су идеолошка уверења испитаника и колико су она повезана са веровањем у теорије завере. Резултати су без сумње показали да су Срби, по том питању, врло конзервативни.
„Очекивано, испитаници су претежно јако конзервативни, на скали од 0 до 1 они су оцењени са 0,61. То потврђује чињеница да само 19 одсто испитаника подржава легализацију геј бракова, док 74 одсто истиче да смртна казна треба да буде опција у случају најтежих кривичних дела. Етноцентризам је, такође, јако присутан. Чак 58 одсто испитаника мисли да је традиција Срба богатија од традиције већине других народа“, наводи се у истраживању.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је главни разлог што верујемо у сценарија завере тај што смо дуго били изложени великом злу од стане западних центара моћи.

– У таквим околностима наш народ верује и у оно што је реално и у оно што није. Примера ради, да ли можемо да замеримо што људи верују у теорије завере када је Милошевићева смрт у питању, када нам никада и није прецизно речено шта се десило. А таквих случајева је доста и зато не чуде овакви резултати… – сматра Анђелковић.

Политичка злоупотреба

Асистент на ФПН и координатор пројекта Никола Јовић каже да истраживање указује на један веома значајан проблем савременог српског друштва, који се у јавности често исмева.
– Промовисање теорија завере представља плодно тле за многе политичаре, групације и појединце. Злоупотребљавајући медије, они манипулишу информисањем грађана како би остварили неке по јавност штетне интересе – рекао је Јовић за Информер.

 

Извор: К. П. – Б. С./Информер