Русија Свет

Запад у паници! ПУТИН И СИ КАО ЈЕДАН, ПОСЛАЛИ БРУТАЛНУ ПОРУКУ НАТО, ЈЕДНУ СТВАР НЕЋЕ ОПРОСТИТИ! Русија и Кина се договориле

Председници Кине и Русије Си Ђинпинг и Владимир Путин, који су се данас састали у Пекингу, потписали су заједничку изјаву о међународним односима, саопштио је Кремљ

У изјави се истиче да две земље намеравају да се одупру мешању спољних сила у унутрашње ствари суверених земаља и да се супротстављају деловању спољних сила на подривању безбедности, против „обојених револуција“. У тексту се наводи да се две земље противе даљем ширењу НАТО-а и позивају Северноатлантски савез да напусти идеологизоване приступе из времена Хладног рата, преноси агенција РИА Новости. Такође, Москва и Пекинг су позвали САД да одустану од распоређивања ракета средњег и малог домета у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија и Кина наглашавају да се противе формирању затворених блоковских структура и супротстављених табора у азијско-пацифичком региону.

„Русија и Кина улажу доследне напоре да изграде равноправан, отворен, инклузиван систем безбедности који није против трећих страна у Азијско-пацифичком региону и који обезбеђује мир, стабилност и просперитет“, наведено је у изјави.

Истиче се да ниједна држава не може и не треба да обезбеди своју безбедност независно од безбедности целог света и на рачун безбедности других држава. Како се наводи, Кина се односи са разумевањем и подржава предлоге које је изнела Руска Федерација о безбедносним гаранцијама у Европи, додаје се у тексту. Русија сматра Тајван неодвојивим делом Кине и против је независности Тајвана у било ком облику, истакнуто је у заједничкој изјави. Такође се наводи да су две земље против политизације проблема порекла корона вируса и додаје да је то питање за науку.

Русија и Кина намеравају да чврсто бране неприкосновеност резултата Другог светског рата и успостављеног послератног светског поретка. Како се наводи, стране су сагласне да је демократија универзална вредност, а не привилегија појединих држава и да је њена промоција и заштита заједнички задатак целе светске заједнице.

Такође, циљ Кине и Русије је јачање Шангајске организације за сарадњу и повећање њене улоге у обликовању полицентричног светског поретка заснованог на принципима одрживе безбедности.

Две земље су спремне да раде на јачању улоге АСЕАН-а као кључног елемента регионалне архитектуре. Кина и Русија се, такође, залажу за једнака права на контролу интернета и сматрају неприхватљивим покушаје да се ограничи право на регулисање националних сегмената. Путин је данас допутовао у Пекинг, где се састао са Сијем, а касније ће присуствовати церемонији отварања Зимских олимпијских игара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Танјуг