Русија

ПРЕДСЕДНИЦИ КИНЕ И РУСИЈЕ ПОТПИСАЛИ 2 СПОРАЗУМА! Разговарали сатима на крају осмех и Путинов поступак који до сада никада није виђен!

Кинески шеф Си Ђинпинг допутовао је у тродневну посету Москви, а сматра се да ће са Путином потписати два споразума!

Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг су усред другог дана преговора о економским односима и очекује се да ће две стране у уторак потписати два велика споразума о проширењу „свеобухватног партнерства“ и „стратешке сарадње“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неочекивано, у уторак ће се у Кијеву одржати и самит на којем ће се јапански премијер Фумио Кишида састати са Путиновим непријатељем Владимиром Зеленским и понудити му „солидарност и подршку“. Сијево путовање у Москву сматра се великим подстицајем за његовог стратешког партнера Путина, којег тражи Међународни кривични суд због оптужби за незаконито депортовање украјинске деце.

Си и Путин су у понедељак разговарали четири и по сата, називајући један другог „драгим пријатељем“, а међународно изоловани руски лидер рекао је да је отворен за разговоре о предлозима Кине за решење рата у Украјини. Путин је после разговора отпратио Сија до његовог аутомобила, што готово никад не ради, а њих двојица су виђени како се смеју заједно.

Став Пекинга изазвао је критике западних земаља
Током састанка, руски лидер је рекао да је отворен за разговоре о Украјини и похвалио предлог Пекинга за сукоб од 12 тачака, који укључује позив на дијалог и поштовање територијалног суверенитета свих земаља. Кина покушава да се прикаже као неутрална страна у украјинском сукобу, али Вашингтон је рекао да би потези Пекинга могли бити „тактика одуговлачења“ да помогне Москви, пише Хина.

Москва и Пекинг су појачали сарадњу последњих година, вођени жељом да се супротставе америчкој глобалној доминацији. Став Пекинга о Украјини изазвао је критике западних земаља, које су саопштиле да Кина прећутно подржава оружану интервенцију Москве.

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да посета Сија Москви „сугерише да Кина не осец́а одговорност да позива председника на одговорност за злочине почињене у Украјини“. „И уместо да чак и осуђује, радије би пружио дипломатско покриће Русији да настави да чини ове велике злочине“, додао је он.

На састанку ће бити и Шојгу
Си је Путину у понедељак рекао да је Кина спремна да „настави да игра конструктивну улогу у промовисању политичког решења“ украјинске кризе, наводи кинеска државна новинска агенција Синхуа. Сједињене Државе су оптужиле Пекинг да разматра извоз оружја у Москву, што је Кина одлучно негирала.

Украјински председник Зеленски рекао је да би поздравио разговоре са Сијем, иако нема назнака о таквим плановима из Пекинга. У уторак ће економска сарадња заузети централно место у разговорима кинеског и руског лидера. Две стране треба да потпишу два велика споразума за проширење „свеобухватног партнерства“ и „стратешке сарадње“, наводи Кремљ.

Састанку ће присуствовати и руски министар одбране Сергеј Шојгу. На дневном реду су и питања војно-техничке сарадње, наводи Москва. Како је саопштено из Кремља, изјаве Путина и Сија биле су планиране након разговора.

 

Извор: Мондо