Свет

ХАОС У НЕМАЧКОЈ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Запаљено је

Фото: Pixabay.com

Левичарски радикали запалили су летњиковац на плацу који припада директору одбрамбеног концерна „Рајнметал” Армину Папергеру и повезали напад са тиме што ова компаније испоручује оружје Украјини, објавио је лист „Билд”.

Према информацији листа, сигнал о пожару ватрогасци су примили у јутро 30. априла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ватра је захватила викендицу на плацу у општини Хермансбург у савезној држави Доња Саксонија. Неколико часова касније на платформи „Индимедија” левичарски екстремисти објавили су обавештење у ком преузимају одговорност за оно што се догодило.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„У ноћи између 29. и 30. априла поставили смо у летњиковцу на имању Армина Папергера запаљиву смешу”, истиче се у поруци.

Радикали су свој поступак објаснили тиме што, по њиховом мишљењу, „Рајнметал” профитира у такозваном преломном моменту о ком је више пута говорио немачки канцелар Олаф Шолц у вези са украјинским сукобом.

Концерн, сматрају екстремисти, склапа тенкове различитих типова, које затим продаје Украјини, „заједно са муницијом и од тога прилично зарађује”.

„„Рајнметал” планира, производи и убија не само на националном нивоу”, наводи „Билд” део из поруке.

На крају писма радикали су тражили слободу за раније ухапшену бившу учесницу левичарске терористичке групе „Фракција Црвене армије” (РАФ, РАФ, Rote Armee Fraktion) Данијелу Клет.

Истрагом инцидента бави се одељење полиције за државну безбедност. Тренутно полиција утврђује аутентичност поруке.

„Рајнметал” је највећи одбрамбени концерн у Немачкој. Копанија остварује озбиљну корист од украјинског сукоба и у наредним годинама очекује значајно повећање добити. У 2023. години њихов промет је порастао за 12 одсто, на 7,1 милијарди евра док је чиста добит увећана за девет одсто, за 0, 6 милијарди евра, преноси Спутњик.

Извор: Медији