Издвајамо Србија

УСВОЈЕН ЗАКОН О ВИЗАМА! ЕУ увела нова правила за путовања! Без овога вас неће више пустити ПРЕКО ГРАНИЦЕ!

ЕУ министри правде и унутрашњих послова на састанку у Луксембургу потврдили су нова правила која ће путницима из земља за које важи визни режим омогућити брже и јасније процедуре

ЕУ је донела измене Закона о визама којима ће побољшати услове за легална путовања и ојачати борбу против незаконитих миграција, наводе у Савету ЕУ.

ЕУ министри правде и унутрашњих послова на састанку у Луксембургу потврдили су нова правила која ће путницима из земља за које важи визни режим омогућити брже и јасније процедуре.

Измене подразумевању подношења захтева за визу у периоду од 6 месеци до 15 дана пре путовања, електронско испуњавање и потписивање образаца за пријаву и постепено пордужавње периода важења визе са више улазака за редовне путнике од једне до пет година.

Новом уредбом повећава се и такса за обраду података која ће сада износити 80 евра, а њена висина ће се ревидирати сваке треће године.

У Савету ЕУ наводе да ће се донетом уредбом побољшати сарадња са трећим земљама у погледу реадмисије нелегалних миграната и то кроз нови механизам.

Комисија ће у оквиру тог механизма редовно процењивати сарадњу са трећим земљама у погледу поновног прихвата.

У случају да земља не сарађује, Комисија ће Савету предложити да донесе одлуку о примени мера ограничавања у погледу процедура обраде захтева, али и у погледу висне такси за визе.

С друге стране, ако земља сарађује у погледу поновног прихвата, Комисија може предложити да Савет донесе одлуку којом се или смањују визне таксе, скраћује времена потребно за одлучивање о захтевима за визу или повећава период трајања виза за више улазака.

ЕУ је Србији 2009. годне одобрила безвизвизни режим за путовања у земље шенгенског простора.

Из региона Западног Балкна визни режим једно је задржан за грађане који у ЕУ долазе са пасошима тзв. Републике Косово.

 

Извор: Тањуг/Д.С.

loading...
Loading...