Свет Србија

Дачић ствара непријатеље, то уопште није мудро!

Фото: Твитер принтскрин

Београд — Данијел Сервер изјавио је да „није мудра“ недавна изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да организује подршку Трампу на наредним изборима, преноси РСЕ.

„Очигледно је да Дачић мисли да има пријатеље у актуелној администрацији и да жели да их подржи. Али, све што је постигао јесте да је осигурао да ко год буде био следећи председник САД из редова демократа, Дачића, а можда и Србију, сматра за непријатеља. Дакле, то му уопште није било мудро“, упозорио је Сервер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички стручњак за балканска питања Данијел Сервер додао да је „велика грешка испољавати савезништво са једном или другом америчком политичком партијом зато што увек постоји стварна могућност промене на власти“. „Тако да, ако то урадите, онда морате бити спремни да очекујете консеквенце ако победи странка коју нисте подржавали“, рекао је Сервер.

Према речима Сервера, Американци ће сада много више на опрезу о питању утицаја на изборни процес током наредних председничких избора.

Бивши званичник Пентагона задужен за Балкан Мајкл Карпентер критиковао је Дачиеву изјаву сматрајући је покушајем мешања у унутрашња питања САД.

Дачиц́ је ове недеље изјавио да ц́е организовати Србе који живе у САД да на председничким изборима у тој земљи формализују подршку Трампу.

„Конкретно, као министар спољних послова организоваћу да формализујемо подршку Трампу на следећим изборима. Срби у Америци ионако гласају за Трампа. Ако то урадимо паметно, ако објединимо те гласове, којих није мало, створићемо бољу позицију у новој администрацији“, рекао је Дачић и подсетио да у Америци живи 650.000 Срба.

Дачић је додао да су то исто урадили Албанци када су објединили гласове своје дијаспоре.

Извор: Б92