Издвајамо Србија

„ГАЗИЛИ СМО ЈЕДНИ ПРЕКО ДРУГИХ, 45 МИНУТА СУ ОДЈЕКИВАЛЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ!“ Седморо мртвих у стравичној несрећи у Ужицу! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Преживели радници бежали су кроз ходнике спасавајући животе.

* Пре 10 година у Ужицу погинуло седморо радника

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Пожар изазвао серију експлозија у подземним погонима фабрике „Први партизан“

* Први резултати истраге показали су да је барут недозвољено пресипан

У највећој несрећи послератне оружарске индустрије у Ужицу погинуло је седморо радника. Навршило се пуних десет година од те трагедије за коју нико није кривично одговарао.

Пожар који је изазвао серију експлозија у подземним погонима фабрике „Први партизан“ однео је животе Светлане Ђурић (40), Јасмине Остојић (24), Јелене Лончаревић (36), Гордане Ђокић (30), Видојке Терзић (50), Биљане Луковић (52) и Драгана Миловановића (42). Сви страдали радили су у одељењу барутног пуњења. Неколико повређених у експлозији збринуто је у ужичкој болници.

– Стотинак нас је било у подземном погону. Први прасак је био језив, а затим је уследио и други. Спасавали смо живе главе бежећи кроз лавиринт фабричких ходника измичући ватри која је грабила за нама брзином светлости. Настао је стампедо, трчали смо и газили једни преко других. Пуних 45 минута су одјекивале експлозије – прича радник „Првог партизана“ који је те ноћи био на послу.

Недуго после несреће, под сумњом пропуста у раду, ухапшено је петоро радника овог предузећа, чија кривица је касније одбачена. Први резултати истраге показали су да је барут недозвољено пресипан.

Другим вештачењем одговорност осумњичених је одбачена јер су претходно вештачени само поједини узорци. Суд у Ужицу наложио је и супервештачење.

Градски завод за вештачење у Београду нашао је да је било одређених пропуста у раду, али је искључио кривицу осумњичених, и навео да је пожар изазвао нестабилан барут, склон самозапаљењу.

После овога, на предлог тужилаштва је донета одлука да се поступак одложи на неодређено време, док се не испита квалитет барута. Међутим, после овога никакав кривични поступак више није покретан.

Извор: Блиц/ Ало.рс/ Н.М.