Свет Србија

Ево каква писма је добио председник Србије од АМБАСАДОРА различитих земаља !

Председник Александар Вучић примио је акредитивна писма нових амбасадора Норвешке, Мјанмара, Грчке и Казахстана.

Председник је примио акредитивна писма амбасадора Републике Казахстан Габита Сиздикбекова и пожелео му добродошлицу као првом казахстанском амбасадору у Београду, указујући на значај одлуке председника Касима Жомарта Токајева да се досадашње дипломатско представништво Казахстана у Србији подигне на ниво амбасаде, јер је та земља наш важан партнер на међународној политичкој сцени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је изразио захвалност Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем тзв. Косова, као и наду да ће ту подршку наставити да изражавају у међународним организацијама.

Двојица саговорника су се сагласили да је у наредном периоду потребно усмерити пажњу на јачање економске сарадње и, с тим у вези, истакли значај потписивања Споразума о слободној трговини између држава Србије и Евроазијске економске уније, чија је чланица и Казахстан.

Вучић и Сиздикбеков су, као области које пружају највише могућности за сарадњу, издвојили пољопривреду, фармацеутску индустрију, грађевинарство, саобраћај, наменску индустрију и туризам, као и спорт.

Велике могућности пословања у Мјанмару

Амбасадор Републике Мјанмарске Уније Турејн Тант Зин предао је акредитивна писма председнику Србије, који је подсетио на то да су две земље имале интензивну сарадњу приликом успостављања дипломатских односа крајем 1950, и која је на најбољем путу да поново оснажи.

Амбасадор Тант Зин је изразио интерес Мјанмара за сарадњу на индустријализацији земље, посебно за трансфер технологије, сарадњу у сектору рударства и енергетике, као и шумарства и пољопривреде.

Двојица саговорника су се сагласили да је за економске односе двеју земаља од великог значаја дугогодишње успешно пословање компаније ,“Инвест-Импорт“ из Београда, која од 1956. има представништво у Јангону и која може да буде пример о великим могућностима пословања у Мајнмару.

Председник Вучић је изразио захвалност за принципијелан став те пријатељске земље о непризнавању тзв. Косова.

Грчка ужива поштовање српског народа

Председник је, приликом цеременије примопредаје акредитивних писама, пожелео успешан дипломатски мандат новом амбасадору Републике Грчке Јоргосу Диакофотакису.
Вучић је изразио захвалност на подршци европском путу наше земље и нагласио да, због доследне подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и због помоћи у заштити њених суштинских државних и националних интереса, Грчка ужива велико поштовање српског народа.

Председник Вучић и амбасадор Диакофотакис су изразили наду да ће развој српско-грчких односа бити настављен на обострану корист и кроз добру праксу одржавања седница Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Они су истакли и значај сарадње двеју земаља кроз формат Квадрилатерале са Румунијом и Бугарском, који је, осим кроз иницијативе за инфраструктурно и енергетско повезивање, резултирао и предлогом за заједничку организацију Светског првенства у фудбалу 2030. године.

Развијен политички дијалог са Норвешком

Председник је примио акдредитиве новог амбасадора Норвешке Јерна Еугена Јелстада и изразио уверење да ће са амбасадором Јелстадом имати успешну сарадњу на даљем развоју односа између Србије и Норвешке.

Двојица саговорника су констатовали да билатералне односе карактерише развијен политички дијалог и велике могућности за развој економске сарадње.

Двојица саговорника су разговарали о регионалној ситуацији, посебно о дијалогу Београда и Приштини.

Извор: Информер.рс