Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: После овога, СРБИЈА постаје најјача војна сила !

Руски одбрамбени ракетни штит „Панцир- С“ који је рано јутрос допремљен на војни аеродром Батајница, ОСТАЈЕ У СРБИЈИ, сазнаје Информер! Допремањем руског одбрамбеног ракетног система „Панцир-С“ Србија је постала једина држава на Балкану која поседује овај тип наоружања. Ракетни штит који је наша земља добила свакако није непознаница за наше официре и војнике, који су се у више наврата током војних вежби упознали с могућностима и техничким карактеристикама убојитог система „Панцир-С“

Познаваоци борбене технике недвосмислено кажу да је „панцир“, модел С-1, Војсци Србије легао као кец на десет. Пуковник ПВО јединица у пензији Слободан Ђуровић каже да је ово наоружање примерено тренутним потребама наше војске. Војни експерти и медији „Панцир“ називају – убицом „апача“ и авиона А-10.

Руска армија је „Панцире“ распоредила у Сирији, гдје су се одлично показали у борбеним условима, одбијајући неколико масовних напада беспилотних летјелица на руску базу „Хмејмим“.

– После набавке ловачких авиона и хеликоптера, опремање система за заштиту из ваздуха логичан је ред радњи – објашњава Ђуровић.

– „Панцир С-1“ у потпуности одговара нашим потребама, а компатибилан је са осталим средствима ПВО којима располажемо. Када је реч о бројном стању, пет ракетних дивизиона био би минимум за ефикасну одбрану.

Припадници 250. ракетне бригаде ПВО Војске Србије последњих година више пута посетили су руску армију, где им је представљено савремено противавионско и противракетно наоружање. Српски официри, заједно са руским колегама, чинили су посаде које су дејствовале из „панцира“ и на вежби „Словенски штит“, која је прошлог месеца одржана у Русији.

Да се наша земља и њена војска спремају за пријем заиста великог појачања, последњи је наговестио председник Србије Александар Вучић. Шеф државе није прецизирао о ком средству је реч, али је нагласио да је у питању „озбиљно наоружање које никако није за потцењивање“.

Путин обећао Вучићу још на паради у Москви
Да би ново српско наоружање могло да постане управо систем „панцир“, Вучић је наговестио и анегдотом са војне параде у Москви, којој је на позив председника Русије Владимира Путина присуствовао прошле године.

– Док смо посматрали параду и дефиле средстава, председник Путин ме је одвојио и посаветовао ме: „Видите, Александре, ово може да вам помогне у одбрани земље“. И тада смо ово оружје изабрали за Србију – препричао је Вучић дијалог са Путином, и фокус јавности поново усмерио ка систему „панцир“.

Највиши представници Војске Србије већ дуже јавно говоре да нашим оружаним снагама највише недостаје трупна заштита од напада из ваздуха. Управо ово је основна намена руског ракетног система, будући да је реч о малом, покретном и изузетно ефикасном средству малог и средњег домета.

Лазански најавио сензацију
Да је велико појачање за нашу војску на помолу наговесштавао је и нови амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански. Он је међу првима и најавио долазак најмодернијег руског оружја у руке Војске Србије.

Србија је постала једина држава на Балкану која поседује овај тип руског наоружања. Ракетни штит који је наша земља тако добила свакако није непознаница за наше официре и војнике. Припадници 250. ракетне бригаде ПВО Војске Србије последњих година више пута посетили су руску армију, где им је представљено савремено противавионско и противракетно наоружање.

Српски официри, заједно са руским колегама, чинили су посаде које су дејствовале из „панцира“ и на вежби „Словенски штит“, која је прошлог месеца одржана у Русији.

Руски противракетни систем С- 400 најефикаснији на свету
Противракетни систем С-400 „Тријумф“, који ће такође учествовати на војној вежби, али за сада неће остати у Србији, намењен је за гађање свих савремених средстава ваздушног напада средњег и дугог домета, укључујући и стратешке бомбардере, тактичке балистичке и крстареће ракете и хиперсоничне циљеве.

Извор: Информер.рс