Свет Србија

НОВА ПРАВИЛА! Ако путујете у земље ЕУ, морате добро обратити пажњу: У супротном могу вам узети све из торбе!

Фото: јутјуб

Нови правилник о воћу које путници смеју да унесу у Европску унију не односи се на све врсте, што значи да ће од 14. децембра, када европски пропис ступи на снагу, на удару бити јабуке, крушке, шљиве и трешње, али не и неколико врста тропског воћа које грађани Србије често носе на пут.

Како су потврдили у Европском телу за безбедност хране (ЕФСА), половином децембра ступа на снагу пропис који дефинише да ће све биљке (укључујући живе делове биљака) које путници из Србије буду желели да унесу у земље Европске уније, морати да имају фитосанитарни сертификат. У преводу, ако кренете у Мађарску или у Хрватску, на граници ће вам одузимати већину воћа које сте понели у торби да презалогајите, али уз изузетке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Банане, ананас, кокос, дуријан и урме нису на листи – потврђено је из Европског тела за безбедност хране.

Строжи правилници о томе шта путници смеју да унесу у ЕУ направљени су због биљних штеточина, као део директиве Уније која се односи на воће и поврће, а која се примењује у зависности од процене.

На листи биљних штеточина те европске институције због којих су пооштрена правила су 20 карантинских штеточина које се множе и шире, међу којима су јапанска буба, азијска буба дугог рога, цитрусове зелена и црна тачка и Xylella fastidiosa, чији је економски, еколошки и друштвени утицај на територији ЕУ најоштрији.

– Избор штеточина заснован је на процени Европске комисије и ЕФСА које узимају у обзир вероватноћу ширења, успостављања и последице штеточина. Уредбом се утврђује листа биљака високог ризика чији ће увоз на територију ЕУ бити привремено забрањен од 14. децембра – наводе у ЕФСА.

Нова правила, како наводе, имају за крајњи циљ заштиту територије ЕУ и њених биљака. Како наводе, циљ је и сигурна трговина, као и ублажавање утицаја климатских промена на здравље усева и шума. Од нових правила ће како истичу, користи имати и грађани, узгајивачи и пољопривредници…

Ова правила, срећом, неће погодити извознике ових врста воћа, јер они свакако морају да имају фитосанитарни сертификат, за разлику од грађана који путују у земље ЕУ и са собом понесу неко воће.

 

Извор: Информер.рс/ Блиц.рс