Русија

ШОЈГУ ЗАЛЕДИО СВЕТ! Русија данас не би ни постојала, да смо…

Фото: Јутјуб

Руски министар одбране Сергеј Шојгу у интервјуу од 22. септембра 2019: Дуго нисмо разумели суштинску природу онога што се дешава око нас.

Да је ​​Запад наставио да се понаша онако како је почео да се понаша за време Горбачова – да је одржао сва своја обећања, да није померао НАТО све ближе нашим границама, да није проширио свој утицај на наше суседе и да се није умешао у унутрашње ствари наше земље – чини ми се да би запад на крају успео у свему.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Успели би да постигну циљ који су себи поставили, а то је уништење и поробљавање наше земље, као што је Запад учинио бившим совјетским републикама.

Процес опоравка нашег здравог разума почео је 1999. године. Од тог тренутка, са тешкоћом смо се борили за све што нам је вредно не бисмо ли на крају дошли до ситуације у којој је свет ипак престао да буде униполаран. А Запад, наравно, није нимало срећан због тога. Он улаже све напоре како би за себе повратио монопол утицаја у свету.

Неки сматрају да је широко распрострањено противљење Русије почело пре само пет година – са Украјином и Кримом. Али греше. Препоручио бих детаљно сећање на оно што се дешавало деведесетих, 2008., 2013. године. Какве су се све бесмислиЦе говориле и писале о нама док смо се припремали за Олимпијске игре у Сочију! А то никако није била само манифестација медијског рата.

Не желим да улазим у детаље. Али са мог становишта, значај онога што се дешава је следећи: Запад је одавно створио обрасце и алгоритме за свргавање легитимне власти у било којој земљи коју сматра непослушном.

Наравно, све се то ради под транспарентом ширења демократије. Па, у којој се то земљи, у коју су „довели демократију“ та демократија укоренила: у Ираку, Авганистану или Либији? Или у бившој Југославији која је „демократским“ бомбардовањем 1999. године присилно растављена на шест земаља? Једноставно можете да заборавите на суверенитет и независност након било које америчке интервенције. И да ли је ико изненађен чињеницом да вец́ина нафтних поља у тој истој Либији припада америчким компанијама или компанијама под америчком контролом?

Наше западне колеге воле да оптужују Русију за вођење неке врсте “хибридног рата.” Али морам да истакнем да је сам Запад тај који води праве хибридне ратове. Тренутно, на пример, напуштајући Авганистан у стању полу-девастације, Американци марљиво праве нереде у Венецуели, наравно у циљу „тријумфа демократије“!

 

Извор: Webtribune.rs