Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ВОЗАЧЕ: Потпуно се забрањује увоз возила са ЕВРО 3 МОТОРИМА, а ево шта чека оне који их већ имају..

Министарство заштите животне средине од јануара ће проверавати да ли су општине у Србији урадиле краткорочни и дугорочни план смањења загађења ваздуха своје територије и помагати сиромашним општинама у решавању тог проблема, најавио је ресорни министар Горан Триван.

Триван је рекао да ће државу смањење загађења коштати 2,4 милијарде евра и додао да се тежи ка томе да се до краја следеће године или 2021. потпуно забрани увоз возила са евро три моторима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је указао да су узроци загађења годинама исти: саобраћај, индивидуална ложења, градске топлане на угаљ и мазут, индустрија, термо капацитети Електропривреде Србије.

Подсетио је и да, према проценама Светске здравствене организације, 6.500 људи у Србији годишње изгуби живот због лошег квалитета ваздуха и истакао да је, поред електроенергетског сектора, саобраћај доминантан загадивач.

Триван зато предлаже да се забрани увоз аутомобила са ознаком мотора евро три, али и промену енергената, за шта је потребно обезбедити подршку јавности.

Међутим, напомиње, угаљ обезбеђује енергетску стабилност Србије.

– Желимо да од краја следеће године или 2021. године потпуно забранимо увоз возила са евро три моторима што ради и читава Европа – рекао је Триван истичући да Србија годишње увози око 150 хиљада половних аутомобила који додатно загађују ваздух.

Министар је поручио да „морамо сами са собом да се договоримо да ли ћемо да возимо јефтине аутомобиле или да удишемо чист ваздух“.

Нагласио је да нико неће бити оштећен забраном увоза аутомобила са евро три моторима и напоменуо да грађанима који поседују аутомобиле са тим моторима нико неће забрањивати да их возе.

Та возила ће, како је објаснио, морати да буду усклађена са важећим прописима и стандардима.

Истакао је и да је основни приоритет министарства израда пројектно – техничке документације којом ће се решити проблем отпадних вода и чврстог комуналног отпада.

Он је додао да су у последњих годину дана израдили 13 пројеката који су спремни за реализацију.

– Мислим да новац неће бити проблем зато што буџет Министарства расте и за следећу годину је већи 27 одсто од овогодишњег, рекао је Триван.

Он је додао и да је пошумљавање решење за климатске промене.

– Ми, истовремено имамо пројектовано да до 2050. године бар у Европи дођемо до нулте емисије гасова стаклене баште, рекао је Триван и додао да у свету постоји око милијарду слободних хектара за пошумљавање.

Извор: Танјуг/Ало