Србија

НАЈТАЧНИЈА ПРОГНОЗА ЗА ПОЧЕТАК 2020. ГОДИНЕ! Од 15. јануара нам стиже велика промена времена

Фото: фејсбук принтскрин

Крај ове године донео нам је топло време, а по свему судећи, снега неће бити ни за Нову годину.

Наредних дана ће јутра бити хладна, понегде уз слаб мраз, док ће дани бити променљиво облачни и прохладни, понегде уз пролазне, слабе, падавине. У низијама ће то углавном бити киша и суснежица, а преко 500мнв се очекује чешћа појава снега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не треба очекивати обилније падавине. Ветар умерен, северозападни. Јутарњи минимум од -1 до +5 степени Целзијуса, а дневни максимум од +5 до +9 степени Целзијуса, мраз током целог дана тек преко 900мнв, објавио је своје прогнозе Марко Чубрило, географ и заљубљеник у метеорологију.

Он наводи да се крајем недеље и за долазећи викенд очекује јаче, али такође пролазно захлађење.

– Већ око 30.12. ка нама јача поље антициклона, хладан продор престаје, а како је над нама остао хладан ваздух, јутро ће бити врло хладно, коначно уз мраз над свим пределима, а уз снег на тлу минимуми и око -12 степени Целзијуса. Већ од 31.01. почиње отопљење, прво по висини, а онда и у нижим пределима – наводи он и додаје:

– Почетком 2020. за сада све упућује на снажан утицај атлантика који ће западној и северозападној Европи доносити олујне ветрове и кишу, средишњој променљиво и нестабилно времен уз кишу и снег на планинама, док ће над нашим делом Европе до 4.01. бити суво и топлије, а затим је могуће пролазно погоршање уз кишу у нижим и снег у планинским пределима, све упућује да ће и оно бити пролазно јер већ око 5.01. следи покретње топлијег струјања због снажног циклоналног поља над атлантиком – појашњава Чубрило и додаје да, уколико се овај сигнал (вероватноћа је велика) за покретање атлантика почетком године одржи, барем до 10.01. а верованто и дуже нема ни говора о некој зими у низијама.

NAREDNIH NEKOLIKO DANA PROMENLJIVO OBLAČNO I MALO HLADNIJE U ODNOSU NA PROTEKLE DANE, DOK OKO 28.12. TREBA OČEKIVATI…

Posted by Marko Cubrilo on Tuesday, December 24, 2019

– Планине ће добијати снег, због честих фронтова са Атлантика, али низије ће имати знатно топлије време од просека. Покушавајући да будем што реалнији, тек иза 15.01. тренутно постоје сигнали који сугеришу да би могло оћи до битног заокрета на синоптичком плану и доласка праве снежне зиме над наш регион – закључује он.

Извор: srbijadanas.com