Регион

НОВИ ШОК ИЗ ПОДГОРИЦЕ: СПЦ може да се региструје кад прибави крштеницу и ЈМБГ Светог Саве?!

Судећи према одредбама црногорског Закона о слободи вероисповести, да би Српска православна црква могла да се региструје као верска заједница у тој држави, мораће да пронађе матични број и извод из књиге рођених Светог Саве.

Колико је црногорски Закон о слободи вероисповести апсурдан, говоре и његови чланови у којима се наводе услови за регистрацију неке верске заједнице. С обзиром на то да Српска православна црква у Црној Гори постоји од оснивања 1219, она на те услове, апсурдно је, али је тако, не може да одговори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Историчар Дејан Ристић прокоментарисао је спорне апсурдне чланове црногорског верског закона.

– У једном од чланова тог закона наводи се да свака верска заједница мора да се региструје и мора да поднесе посебну пријаву која, поред осталог, подразумева то да назив верске заједнице мора да се разликује од било којих других верских заједница и не сме да садржи назив било које друге државе или њена обележја. То значи да православна црква у Црној Гори не може да се зове Српска православна црква, јер је то обележје друге државе – напомиње Ристић.

Закон даље тражи да средиште и адреса верске заједнице мора да буде у Црној Гори.

– Будући да је Српску православну цркву у њеном пуном капацитету основао 1219. Свети Сава, то би значило да би Митрополија црногорско-приморска, односно све наше епархије на територији Црне Горе морале, приликом евентуалне регистрације, прво да избаце реч „српско“, да престану да користе црквену заставу, која је српска тробојка, и да доставе одлуку о оснивању из 1219, са подацима о оснивачу, Светом Сави, који би обухватали, што је потпуно апсурдно, јединствени матични број или број личне карте, доказ о држављанству и пребивалишту са својеручним потписом – каже Ристић.

Извор: Курир.рс/sputniknews.com