Русија Србија

ЛАЗАНСКИ САОПШТИО ГРАЂАНИМА! Путин се обратио Русима, а његове речи не слуте на добро

Уживо у укључењу из Русије.

Амбасадор Србије у Русији, Мирослав Лазански је открио нове податке заражених у тој земљи. Укупно у Русији 8.672 заражена, а у односу на претходни дан 1.175 више, 580 људи је оздравило, 63 људи је умрло. У Москви је 5.841 заражен, а у односу на претходни дан, то је 660 људи више. Три четвртине заражених јесте управо у Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што је можда најзанимљивије, Санкт Петербург, као други град по величини у Русији са преко 6 милиона, има свега 329 заражених у односу на протекли дан само 34 нова случаја. Тако да је то овде један феномен, те се овде тумачи да ли су они више дисциплиновани до становника Москве или нису или је то генски урођена култура блокаде. Подсетимо, да је овај град за време Другог светског рата био преко 900 дана у блокади. Да ли су грађани овог града имали неко институционално сећање, те знају шта значи дисциплина, самодисциплина, кад су овакве катастрофе у питању – истиче амбасадор.

Знамо да су мере које се примењују, мање више исте у свим земљама света, што више изолације, мање контаката, да се доведе до тога да вирус ослаби.

– Гледајући мере, исто је као и у Србији, нема ту неке велике разлике. Председник Путин је јуче у обраћању нацији апеловао на стрпљење, на људе да остану код куће. Рекао је да зна да им је тешко да није лако бити толико дуго затворен, али да другог начина за излазак из ове кризе нема. Приметно је да је мање људи на улицама, мања густина саобраћаја, све друго ради. Рање раде, пијаце су затворене и други велики објекти. Овде су све мере на снази до краја априла месеца – рекао је Лазански.

Председник Владимир Путин јесте најавио оштре мере као „руске мере“ за борбу против вируса корона, а амбасадор Лазански објашњава шта то тачно значи.

– Нерадна недеља, нерадни месец се не односи на све. Компаније, предузећа која се баве производњом хране, енергетика, саобраћај, то све ради – рекао је амбасадор.

Истиче да су главни проблем били Руси који су се вратили из иностранства, Италије, Шпаније и они су били главни доносиоци вируса.

– Риа новости су пренеле импресије Руских држављана који живе у Србији и који кажу колико је та помоћ топло прихваћена и шта значи за Србију. Оно што је ту занимљиво јесте да Русија никада није тај род војске АБХО, никада није запоставила, него су га развијали. Будућност ратовања је, нажалост, биолошки рат и то су Руси пратили. И зато је на челу ових снага који су дошли у Русију, начелник штаба АБХО трупа западног војног округа, што је најјаче војно подручје у Русији, дошао у Србију. Предност тих јединица је што су оне претходно биле у Италији, па су тамо могли изворно да се упознају са проблемима које корона вирус доноси, па да то знање на неки начин примене и у Србији. Ако је у Италију, која је у катастрофалној позицији, отишло 15 авиона, а код нас дошло 11 иако смо у много бољој позицији од Италије, онда смо пропорцијално добили највећу помоћ – појаснио је Лазански.

Извор: Ало.рс/ Хаппy/ М. Г.