Русија

ШОКАНТНО! Путин губи рат! Лукашенко приморао Русе да потпишу предају…

Доста се писало о преговорима Белорусије и Русије о ценама нафте.

Белорусија је имала повољније цене јер је, заједно с Русијом, чланица Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) у коме нема царина на нафту.

Русија је недавно “циљано” променила законе и тиме повећала цене нафте преко укидања премије која је износила 5 долара по барелу нафте, због чега је дошло до несугласица. Све се ипак завршило пристајањем Русије да своју нафту понуди по ценама које су већ биле договорене унутар ЕАЕУ.

“Kолапс цена и потешкоће с извозом нафте, присилила је Русију на “потписивања предаје” у спору с Белорусијом”, пише руски финанцијски портал Финанз.ру.

Након три месеца потпуне обуставе, испорука нафте белоруским рафинеријама сирове нафте, а након претње председника Александра Лукашенка да ће пронаћи алтернативну, поново је покренута, јавља пресс служба Владе Руске Федерација.

Према белоруској страни, земља је у 2019. години изгубила око 330 милиона долара, а за раздобље од 2019. до 2024. губици би могли да пређу 10 милијарди долара. Минск је инсистирао на ревизији цене нафте за белоруске погоне како би се компензовала корист од услуга рафинерије.

Москва је са своје стране покушала ценом нафте да оствари дубљу интеграцију. У јуну прошле године министар финансија Антон Силуанов објаснио је: „Наш је став да би требало да донесемо свеобухватну одлуку која ће се односити на визију наше даље интеграције.”

“Kремљ нуди Белорусији јефтину нафту и гас за губитак суверенитета и улазак у јединствену државу”, изјавио је у фебруару Лукашенко, након још једног круга преговора с Руском Федерацијом, и додао да “ни белоруски, ни руски народ никада неће хтети да кренути тим путем…Они узимају интеграцију за преузимање Белорусије…ово није интеграција, већ инкорпорација, коју Минск никада неће учинити.”

Почетком априла 2020. године, руска компанија Транснефт ипак је започела испоруке нафте белоруским рафинеријама, рекао је за Интерфаx Игор Демин.

Роснефт је прошле недеље саопштио да је потписао уговоре о нафти са белоруским рафинеријама под раније наведеним условима – с премијом од 5 долара по тони. Дакле не ради се о цени нафте по барелу, него о премији која вреди и која штити Евроазијски економски савез. Све у свему, руске компаније пријавиле су се у априлу за испоруку нафте Белорусији у износу од око милион тона.

Белорусија ће престати да плаћа премијску цену руским компанијама у априлу, а питање ће бити решено међудржавним трансферима, изјавио је раније белоруски премијер Сергеј Румас.

 

 

Извор: Kурир.рс/Логично

Ознаке