Србија

СТИЖУ СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Ускоро ћемо моћи на море, али само са овом потврдом!

Власти данас саопштавају званичан план

Грчка ће најкасније до краја јуна отворити хотеле и апартмане, али ће за одлазак на летовање у ту земљу страним туристима, укључујући и српске, према свему судећи, бити неопходна здравствена потврда да нису оболели од ковида-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напомињући да ће грчке власти данас саопштити званичан план отварања плажа и хотела и обавезне мере за боравак на плажама и у угоститељским објектима, портал Грчка инфо наводи да је тамошња влада одлучна да 10. јуна отвори плаже и укине забрану пливања у мору, уз обавезно поштовање растојања и избегавање гужве. Око 15. јуна уследило би отварање хотела који послују током целе године, а 30. јуна и сезонских хотела и осталих смештајних објеката за туристе.

Иако још није коначно решено на који начин ће бити регулисан долазак туриста из других држава, једно од решења о ком се расправља је обављање брзих тестова на вирус и у земљи поласка и у земљи доласка.

– Информације већ говоре о усвајању здравственог уверења које ће потврдити да је сваки путник прегледан и да испуњава услове за посету другој земљи. У случају да се неко не разболи, онда ће моћи да путује, наравно, поштујући мере предострожности које ће се применити у свакој земљи и у овом случају у Грчкој – рекао је професор Универзитета Аристотел у Солуну и стручњак за заразне болести Павлос Николаидис, а преноси Грчка инфо.

Николаидис сматра да неће бити потребно ношење заштитних маски на плажи, али их је корисно имати у затвореним просторима са великим бројем људи.

– Пливање у мору или базену је безбедно, али током одласка и боравка на плажи треба држати удаљеност од два метра – каже Николаидис.

 

Извор: Srbijadanas.com