Србија

ДР НЕСТОРОВИЋ: Ако наредних дана број заражених скочи изнад 5% затварамо…

Чланови Кризног штаба су пре неколико дана најавили могућност враћања појединих рестриктивних мера уколико се број заражених у односу на број тестираних устали изнад два одсто (данас је износио 2,16%), а нису искључени ни радикалнији кораци.

Све ће бити много јасније данас када се буде састао Кризни штаб чију је ванредну седницу заказала премијерка Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не смемо да допустимо да број заражених у односу на број тестираних пређе пет одсто. У том случају бисмо се буквално из почетка борили са корона вирусом. Као да ништа до сада нисмо урадили. Чим су се укинуле мере људи су то схватили као да је крај епидемије. „Пукао“ је тај психолошки моменат и сви се понашају као да се ништа не дешава, као да пре неколико недеља није било ванредно стање. Појављују се нова жаришта… За сада је све под контролом, али не смемо да дозволимо нови раст. Уколико проценат заражених у односу на тестиране буде много већи, и не дај Боже, стигне и до пет одсто, мислим да би се неке мере поново вратиле – рекао је за „Информер“ проф. др Бранислав Несторовић.

Како додаје, јасно је шта би следило.

– Ту пре свега мислим на увођење обавезног ношења маски, а сви који их не буду носили биће новчано кажњавани. Није искључено ни поновно затварање кафића, башта, тржних центара. Морамо да будемо одговорнии као друштво, али и као појединци. Морају да се носе заштитне маске и рукавице у затвореним просторима, да се поштује дистанца и да и даље избегавамо та српска присна поздрављања, грљења и љубљења – закључио је Несторовић.

На опрез позива и др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института „Батут“.

– Сваки незаштићени контакт дужи од 15 минута довољан је да се пренесе довољна количина вируса, што нам показује да мере превенције нису спроведене. Уношење вируса у колеткиве и његово ширење је показатељ како корона може брзо да се шири у затвореном простору. Зато је важно да се маске носе у затвореним просторима и да се и даље ради активан надзор како би се открили асимптоматски случајеви – истакла је за „Информер“ др Кисић Тепавчевић.

Извор: Блиц