Србија

ОВО ЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕЛАЗАК ГРАНИЦЕ! Чека вам 14 дана карантина! НИШТА ОД ПУТОВАЊА ВАН СРБИЈЕ!

Фото: јутјуб

У свим земљама у окружењу свако ко пређе границу иде право у 14 дана изолације! Само је у Словенији карантин скраћен на седам дана! До Грчке је тренутно немогуће стићи, а све и да некако дођете, и тамо морате у изолацију

Држављани Србије тренутно неће моћи да уђу ни у једну земљу у окружењу или у Европи, а да их не сачека карантин од 14 дана, кажу за Информер у Министарству спољних послова.

Правила и процедуре

Двонедељног карантина ослобођени су искључиво дипломате и хуманитарци, док и наши грађани који имају боравишну или радну дозволу у некој од земаља морају у кућну изолацију или карантин. Па тако, пут до Грчке за наше грађане је тренутно немогућ, јер је свим странцима забрањен улаз у Северну Македонију и Бугарску, где је такође обавезна изолација. Чак и ако некако стигну, грчке власти сваког странца упућују у карантин. Кроз Хрватску и Словенију можете проћи само у транзиту без задржавања, како бисте стигли до земље у којој имате пријављен боравак или радну дозволу (Италија, Немачка, Швајцарска). Исто је и са Мађарском ако путујете за Аустрију (погледај графику).

– Држављани Србије могу да напусте земљу без икакве дозволе домаћих државних органа. Међутим, да би могли да уђу у неку од суседних држава или у неку у региону, у зависности од разлога уласка, потребна је претходно добијена сагласност те земље. Правила и процедуре за улазак у земље у окружењу у време пандемије разликују се од земље до земље и мењају се, те је препорука нашим грађанима да се пре путовања распитају код дипломатско-конзуларног представништва одређене земље у Србији шта им је све потребно од документације – објашњавају у Министарству спољних послова и додају:

– Наши држављани који немају пребивалиште ван Србије, а морају да отпутују због лечења, неопходно је да прибаве сагласност земље у коју иду да се лече. Сагласност се прибавља дипломатским путем, уз претходно обезбеђену и потврду болнице која прихвата пружање здравствене услуге српском држављанину.

У МУП-у Србије сазнајемо да они не бране људима да напуштају земљу, али да је приликом повратка наших држављана такође обавезан двонедељни карантин. Како би се овај проблем решио, премијерка Ана Брнабић је најавила да ће на следећој седници Кризног штаба бити јасно одређене мере под којима ће се грађани враћати у Србију а да не буду у карантину.

Нове мере

– Изаћи ћемо у петак или у понедељак са јасном препоруком. Размишљамо да доказ буде или негативан тест на корону коју је особа претходно урадила у земљи из које долази или ћемо ми радити тест – рекла је Брнабићева.

Чланица Кризног штаба за борбу против коронавируса проф. др Дарија Кисић Тепавчевић каже да ће Србија још неко време сачекати са издавањем потврде за резултате на коронавирус за пут у иностранство на лични захтев.

Четири сата траје транзит кроз Мађарску

Наши грађани који имају регулисан боравак у Аустрији могу да користе транзит кроз Мађарску, с тим да се на територију Мађарске може ући искључиво у периоду од 14 до 18 часова и да се територија Мађарске мора напустити најкасније до 22 часа.

 

Извор: Информер.рс