loading...
Здравље

ДР КОН ОТКРИО: Која вакцина је најефикаснија против корона вируса и колико дуго траје заштита?

Фото: јутјуб

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да ћемо због строгих норми у Србији на вакцину против корона вируса могли да сачекамо још пола године када се заврши четврта фаза испитивања.

Он је гостујући у Београдској хроници на РТС истакао да не постоји најбоља вакцина – јер или је регистрована и за употребу или није.

Говорећи о оксфордској вакцини, где је завршена трећа фаза тестирања, Кон каже да се вест најављује унапред пре Европске медицинске агенције.

– Да ли би и могли доћи до те вакцине, знамо да смо нека средства уложили у окткривање нове вакцине, сада Агенцији за лекове да прате ситуацију – указује Кон.

Одговарајући на питање, на основу чега ће се донети одлука о томе која је вакцина најбоља, епидемиолог Кон каже да не постоји најбоља вакцина – или је регистрована за употребу или није.

– Свака вакцина може да буде умртвљена, да користи делове микороргаизма, све су различите, било која да постане званична – било која је безбедна за употребу – истакао је Кон.

Према његовим речима, једино што може да се прати је колика је ефикасност испољена, да ли реагује стварањем антитела и колико штити од болести.

Говорећи о томе колико ће вакцина да штити, Кон каже да није говорио да је питање антитела дискутабилно, већ се појављују појединачни случајеви да се јављају реинфекције.

– То је мали број, углавном се сматра да је до 18 месеци заштита, то ће се испитивати и то ће имати утицаја на вакцинацију – рекао је Кон.

– Велика већина грађана поштује мере. Суштина је да не смеју да раде кафићи после 23 сата. Та одлука мора да се поштује – изричит је Кон.

Члан Кризног штаба каже да казне нису наивне када су угоститељи у питању, ако то не контролишу онда намерно то раде.

Указује да смо имали сусрет са вирусим где је било потпуно нејасно како ће то да се одвбија и да је тада био став СЗО да маска штити 30 одсто.

– Знало се да ако маске носе болесни – заштита је 95 одсто, болесни не знају да су болесни. Последње истаживање каже да ако сви носе маске – заштитиа је 99 одсто – то нисмо имали на почетку – закључио је Кон.

Извор: Новости

loading...