Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Корона може бити опасна за људе који имају ову болест! Ево о чему је реч!

Удружење ЦФ Србија обратило се саопштење у циљу скретања пажње јавности и надлежних установа на оболеле од цистичне фиброзе, као и све хрончине болеснике и оболеле од ретких болести, поводом епидемије вирусом Ковид-19, која и даље не јењава.

Они су навели да поновним повећањем броја оболелих од корона вируса, оболели од цистичне фиброзе страхују за своје животе. С обзиром на велики број асимптоматских случајева, као и масовно заражавање млађе популације, они су и даље у великој опасности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У првом налету вируса многи оболели и њихови родитељи били су принуђени да остану у изолацији како би се заштитили, а попуштањем мера морали су сви да се врате на своја радна места, а деца у вртиће.

С обзиром да новим повећањем броја оболелих од вируса хронични болесници и оболели од ретких болести нису заштићени, поставља се питање шта ће бити са њима?

Ми се цео живот штитимо, нама није требала ова ситуација да научимо да носимо маске, ми их носимо читав живот и није нам тешко да бринемо о свом здрављу.

Наше стање је такво да обичан вирус и грип може довести до фаталних последица, те смо научени да будемо дисциплиновани. Сада је ситуација таква да сами себе не можемо више сачувати, те је неопходно под хитно увести мере које ће нас заштитити.

Многи родитељи због своје деце, као и оболели који су радно способни мораће да напусте своја радна места како би заштитили своје животе. Многи од нас постаће социјални случајеви, јер не постоји начин да нас држава заштити од новог налета, који је већ узео маха.

Напомињемо да када би неко од оболелих од цистичне фиброзе био заражен корона вирусом, засигурно би то имало фаталне последице.

У овој ситуацији препуштени су сами себи. Родитељи немају право на боловање, а оболелима није омогућен рад од куће. Да ли је у питању природна селекција? Да ли су оболели од хроничних болести терет држави, те је ово прилика да се растерети здравствени систем?

Удружење ЦФ Србија апелује на органе власти да се омогући рад од куће оболелима од цистичне фиброзе, и других ретких и хроничних болести, који су друштвено корисни и доприносе друштву, како би и даље могли да наставе тим темпом и спасу своје животе, као и бар једном родитељу оболеле деце, како би она могла да се изолују код куће док се живот не врати коначно у нормално стање“ – навели су они.

Извор: Еспресо.рс/ЦФ Србија