Русија Свет

Русија и Кина оснивају савез, ево шта планирају да ураде са Америком !

Русија и Кина - заставе(Фото: zerohedge.com)

Москва и Пекинг одлучни у намери.

Русија и Кина све више избацују долар у билатералним уговорима, а у поређењу са 2015. заступљеност америчке валуте у трансакцијама је скоро дупло мања.

Према мишљењу аутора чланка америчког политиколога Дмитрија Сајмса, који преноси јапански лист “Никеи ејжн ривју”, упоредо са смањењем употребе долара порасла је употреба евра и до за 30 посто, док је употреба националних валута Кине и Русије тренутно на максималном нивоу икада и износи 24 процента.

Јапански лист наводи да је све то почело још 2014. године када је Запад увео санкције Москви због припајања Крима Руској Федерацији, а Америка Кини објавила трговински рат.

Процес је додатно интензивиран након што је америчка администрација увела тарифе на увоз кинеских производа и то у износу од неколико стотина милијарди долара.

То је нагнало и Русију и Кину да се договоре о коришц́ењу националних валута у билатералним трансакцијама, након чега су Централне банке и једне и друге земље малтене дупло умањили активу у доларима, док су драстично повец́але активе у јуану, односно у рубљи.

Као резултат свега тога, додаје јапански лист, трговинска размена Русије и Кине је прошле године порасла за 3,4 одсто, и износила рекордних 110,75 милијарди долара.

Извор: Ало.рс