Русија Свет

Русија и Кина оснивају савез, ево шта планирају да ураде са Америком !

Русија и Кина - заставе(Фото: zerohedge.com)

Москва и Пекинг одлучни у намери.

Русија и Кина све више избацују долар у билатералним уговорима, а у поређењу са 2015. заступљеност америчке валуте у трансакцијама је скоро дупло мања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мишљењу аутора чланка америчког политиколога Дмитрија Сајмса, који преноси јапански лист „Никеи ејжн ривју“, упоредо са смањењем употребе долара порасла је употреба евра и до за 30 посто, док је употреба националних валута Кине и Русије тренутно на максималном нивоу икада и износи 24 процента.

Јапански лист наводи да је све то почело још 2014. године када је Запад увео санкције Москви због припајања Крима Руској Федерацији, а Америка Кини објавила трговински рат.

Процес је додатно интензивиран након што је америчка администрација увела тарифе на увоз кинеских производа и то у износу од неколико стотина милијарди долара.

То је нагнало и Русију и Кину да се договоре о коришц́ењу националних валута у билатералним трансакцијама, након чега су Централне банке и једне и друге земље малтене дупло умањили активу у доларима, док су драстично повец́але активе у јуану, односно у рубљи.

Као резултат свега тога, додаје јапански лист, трговинска размена Русије и Кине је прошле године порасла за 3,4 одсто, и износила рекордних 110,75 милијарди долара.

Извор: Ало.рс