Србија

СМЕМО ЛИ НА БАЗЕН ЗБОГ КОРОНЕ? Директорка Батута открила све: Ово је највећи ризик, а није вода!

Директорка Института Батут Верица Јовановић рекла је данас да вода на базенима не представља толико ризик за пренос корона вируса, већ да су највећи ризик корисници тих површина

Јовановић је, на конференцији за штампу, нагласила да је важно понашање, односно примена мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Базен и сама вода, према најновијим истраживањима, не представљају толико ризик за пренос вируса. Једини и највећи ризик су корисници тих површина, објаснила је она. Казала је да је, за смањење ризика, неопходно обезебедити дистанцу и извршити тријажу људи, апелом да не долазе на таква места ако су болесни.

Ако је могуће обезбедити дистанцу на плажама ризик је мањи, подвукла је она. Пре него што се оде на таква места, саветује, да се добро размисли.

Директор Центра за анестезију и реанимацију КЦС проф. Небојша Лађевић, на питање да ли постоји могућност заштите од вируса исхраном или додацима, рекао је да није потребно превентивно узимати лекове као што су антибиотици.

– Довољно је одморити организам. Знам да је тешко у стресним временима бити ван стреса. Организам који је одморан, у који уноси довољно течности, минерала и витамима, максимално је спреман на одбрану, рекао је он.

Лађевић је казао да није преопоручљиво уношење превеликих доза витамина.

– Када осетимо прве симптоме прехладе, температуру, треба се јавити лекару да се установи да ли има назнака да је то могућа инфекција. Тада постоји целокупни протокол лечења који по фазама, развоју и тежини клиничке слике води ка примени лекова, објаснио је он.

Лађевић каже да не треба узимати превентивно никакву терапију, јер то треба сачувати за период када је пацијент инфициран.

Извор: Информер.рс/Тањуг