Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Потоп у Београду, град величине лешника засуо ова места (ВИДЕО)

После готово тропског дана, око 18 сати јак пљусак са грмљавином сручио се на београдске улице, а у неким општинама је падао и – град!

У Булевару краља Александра је провала облака, јавља „Блицова“ репортерка са лица места. Слично је и у другим централним градским улицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црни облаци убрзо су се преселили и на Нови Београд и остале делове града.

Тренутна температура ваздуха у престоници је 21 степени Целзијуса.

Posted by Radisa Milosevic on Friday, August 7, 2020

Снажно невреме захватило је и београдске општине Младеновац и Сопот где је, како јављају мештани, падао град величине лешника.

Данас је невреме захватило Срем, а осим пљускова и грмљавине тукао је и град у Суботишту крај Пећинаца, Сремској Митровици и другим местима.

Због великог пљуска на путу Параћин-Зајечар, на прелазу Честобродица већина возача је стала поред пута како би сачекали да невреме прође, пишу београдски медији.

Пљуштало је и грмело вечерас и у Чачку, што је један од суграђана успео да забележи мобилним телефоном.

Најхладније у Сјеници, најтоплије у Сомбору

Најхладнији град је Сјеница где је измерено 17 степени, а најтоплије је у Сомбору са 26 степена. У Београду је тренутно 21 степен.

Невреме се, најављују метеоролози, може очекивати и у другим крајевима земље.

„Облачност с кишом, пљусковима и грмљавином из источне и југоисточне Србије у току вечери и ноћи премештаће се преко централних крајева даље на северозапад. У наредном сату локални пљускови и грмљавина очекују се у Шумадији, Поморављу, западној и југоисточној Србији“, стоји у најновијој најави Републичког хидрометеоролошког завода која важи до 00.28 сати.

У већем делу земље наранџасти метеоаларм

Према последњим информацијама, наранџасти метеоаларм проглашен је у већем делу земље што значи да је „време опасно“. Прецизиније, „наранџасти“ су Бачка, Срем, Београд, западна, источна и југоисточна Србија, као и Шумадија и Поморавље.

„Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе“, објашњење је на сајту РХМЗ-а.

Ђурић: „Локално и до 50 мм кише“

Метеоролог Ђорђе Ђурић подсећа да се Србија и даље налази под утицајем циклона, чији се центар налази изнад Албаније.

Do kraja dana lokalno grmljavinske oluje sa gradom. U toku večeri i noći sa istoka nas iz oblasti Bugarske i sa juga…

Posted by Djordje Djuric on Friday, August 7, 2020

– Тренутно, снажан облачни систем из Бугарске захвата исток Србије и током вечери и ноћи премештаће се даље на запад преко Браничевског округа, Поморавља, Подунавља и централне Србије ка западној Србији и Босни, а пљускова са грмљавином биће у већем делу Србије и у Београду. Најобилнијих падавина биће у источној и централној Србији, у Браничевском округу и у Поморављу. Очекује се додатних 10 до 30 мм кише, локално и до 50 мм – написао је Ђурић на Фејсбуку.

Опрез због грмљавинских олуја

Он апелује на грађане да буду посебно опрезни на отвореном због – грмљавинских олуја!

– Огроман опрез биће неопходан и у сабраћају, јер ће путеви бити веома мокри и лизави, уз веће задржавање воде. На путевима кроз клисуре и усеке постојаће опасност од одрона. На путевима ће постојати опасност да грмљавинске олује сруше стабла, па да дође до угрожавања саобраћаја – упозорава метеоролог.

„У недељу знатно више сунца, само понегде пљускови“

Ипак, до јутра ће се временска ситуација стабилизовати, док ће у недељу бити знатно више сунца.

– У суботу у Србији и у Београду променљиво облачно, понегде са пљусковима и грмљавином, а више падавина очекује се на југу. У Војводини ће бити углавном суво. Максимална температура биће од 27 степни Целизјуса на југу до 33, на северу и истоку Србије, у Београду до 32 степена. У недељу знатно више сунца, само понегде краткотрајни пљусак са грмљавином – објашњава Ђурић.

Подсетимо, наранџасти метеоаларм проглашен је данас у Бачкој, Срему и западној Србији што значи да је „време опасно“. У осталим деловима земље, на снази је жути метеоаларм.

Извор: Блиц