Србија

УДАРНО! Важно саопштење српске војске! Стигле сјајне вести

Војска Србије тренутно располаже са 14 авиона МиГ-29 који се сврставају у једне од најсавременијих авиона на свету

Захваљујући опремању авионима МиГ-29 и новим хеликоптерима, набављеним после 25 година, модернизацији постојећих ресурса и улагањима у побољшање материјалног статуса пилота и летача, српско Ратно ваздухопловство значајно је ојачано.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска Србије тренутно располаже са 14 авиона МиГ-29 који се сврставају у једне од најсавременијих авиона на свету.

Током 2017. године у оперативну употребу уведено је шест авиона МиГ-29 које је Војска Србије добила из Руске Федерације, а у 2019. години извршено је опремање са још четири авиона овог типа, који су донација Републике Белорусије и који ће у нашу земљу бити допремљени по завршетку модернизације започете у белоруском „558. авио ремонтном заводу“ у Барановичима у фебруару ове године. Сви започети радови врше се у складу са уговорним обавезама, технолошком динамиком и техничком документацијом.

Набавка авиона МиГ-29 кроз војнотехничку помоћ Руске Федерације и Републике Белорусије, само је један од показатеља резултата развијене и одличне војно-економске сарадње и сарадње у области одбране са партнерским земљама.

Вишенаменски борбени авиони МиГ-29 у основи су намењени за ловачко-пресретачка дејства против непријатељских ваздухоплова, а у помоћној намени за дејства по циљевима на земљи и води. Максимална брзина ових авиона износи 2.400км/х (2,25 маха), максимална висина лета 18.000 метара, а тактички радијус 1.500 километара. Модернизацијом авиона МиГ-29 повећава се борбена ефикасност и ватрена моћ, чиме се значајно унапређују способности Ратног ваздухопловства и ПВО за контролу и заштиту ваздушног простора изнад Републике Србије и на њеним прилазима.

Један од услова за нормално функционисање ваздушног саобраћаја јесте способност Ратног ваздухопловства и ПВО да обезбеди несметан прелет цивилних ваздухоплова преко територије наше државе, те се у складу с тим авиони МиГ-29 користе и у саставу дежурне јединице којом се обезбеђује константна контрола ваздушног простора 24 часа, 365 дана у години.

Са циљем обезбеђивања неопходних услова за чување и одржавање ваздухоплова, на војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је завршна фаза радова на изградњи хангара за смештај авиона МиГ-29 у саставу дежурне јединице. Обезбеђивањем услови за смештај авиона, утицај временских фактора биће сведен на минимум, смањено време потребно за припрему ваздухоплова и омогућено мање напрезање људства.

Подизању оперативних способности Ратног ваздухопловства и ПВО допринео је и процес обуке и усавршавања војних пилота за авионе МиГ-29. Са већим бројем авиона МиГ-29 вишеструко је повећан и број часова налета за сваког пилота из састава ескадриле, чиме је обученост људства на знатно вишем нивоу него што је то било у претходном периоду. Такође, за потребе обуке млађих пилота, током 2019. године извршена је основна и борбена обука у Руској Федерацији.

Сви пилоти и летачи могу се похвалити и најсавременијом летачком опремом у виду летачких комбинезона, чизама, рукавица. Материјални статус пилота и летача у Ратном ваздухопловству директно је побољшан повећањем плата те су, примера ради, први пут од ове године плате војних пилота изједначене са платама пилота у Министарству унутрашњих послова. Такође, утврђени су и бољи формацијски елементи за пилоте и техничаре, чиме је омогућено брже напредовање кроз службу.

Уз опремање новим ваздухопловима, озбиљан програм усавршавања, непрекидно кондиционирање и одржавање постигнутих способности наших пилота, значајно су допринели унапређењу оперативних способности Ратног ваздухопловства и ПВО.

Извор: Еспресо.рс