Свет

НА КОРАК ДО ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА: На једној страни Кина, а насупрот 4 ВЕЛИКЕ СИЛЕ које Пекинг опасно иритира (ВИДЕО)

Страх од отвореног сукоба у источној Азији порастао су након што се Аустралија сложила да се придружи САД-у, Јапану и Индији да се придруже поморским вежбама за које стручњаци тврде да су усмерене на Кину.

Односи између Пекинга и низа његових суседа нагло су се погоршали последњих месеци због спорова око територије и трговине. 2017. године реформисан је безбедносни савез Квад, који чине САД, Индија, Јапан и Аустралија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У понедељак је Индија позвала Аустралију на њене предстојеће поморске вежбе у Малабару, на којима ће такође бити снаге из САД-а и Јапана.

Претходно је Индија, која историјски није била сврстана, одбацила аустралијску умешаност због страха да не увреди Пекинг.

Међутим, односи између Њу Делхија и Кине драматично су се погоршали ове године с низом оружаних сукоба дуж њихове спорне границе.

Годишња поморска вежба Малабар започела је 1992. године између Сједињених Држава и Индије, а Јапан је постао стални учесник 2015. године.

Говорећи за Соутх Цхина Морнинг Пост (СЦМП) Џон Блекленд, професор у Центру за стратешке и одбрамбене студије Аустралијског националног универзитета, рекао је да је јасно да је проширена вежба Малабар усмерена на Кину.

„Овде је један заједнички фактор – и није тешко разазнати шта је то – који покреће ове земље које иначе не би желеле да блиско сарађују како би одједном превазишле своју невољкост, неизвесност и нелагоду да удвостручим постизање овог аранжмана.

„Кина је ово у великој мери сама себи нанела.

„Његова дипломатија„ вучјег вука “, неспремност за преговоре о Јужнокинеском мору, асертивност преко Индијског океана и асертивност у јужном Тихом оцеану изазвали су знатну нелагоду и поткопали популарне погледе на Кину.“

Марис Пејн, аустралијско министарство спољних послова, рекла је да четири силе Квад планирају да „раде заједно на одржавању мира и стабилности у нашем региону“.

У изјави индијског министарства одбране каже се да су учесници посвећени „међународном поретку заснованом на правилима“ и „слободном, отвореном и индо-пацифичком индо-пацифику“.

Односи између Аустралије и Кине брзо су опали након што је Канбера још у априлу затражила независну међународну истрагу порекла пандемије коронавируса.

Као одговор Пекинг је узвратио рестриктивним мерама усмереним на аустралијску говедину и јечам.

Извор: Курир.рс/Express.co.uk