Свет

ПЛАНЕТА БИЛА НА ИВИЦИ НУКЛЕАРНЕ КАТАСТРОФЕ! Азербејџан испалио ракете на јерменску нуклеарку, ево шта се догодило!

Фото: Јутјуб

Рано јутрос реаговао је јерменски С-300 и срушио два пројектила у близини града Абвојана

Према непотврђеним информацијама и на основу мишљења војних стручњака, две азербејџанске ракете имале су путању лета у правцу нуклеарне електране која се налази у региону око Јеравана, преноси Bulgarianmilitary.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пресретање је извршено на удаљености од око 50 км пре удара, што би, ако узмемо главне карактеристике С-300, значило – неколико секунди пре удара.

Прецизније информације ће бити објављене тек за неколико дана јер је потребно да се изврше анализе на основу остатака уништених пројектила и да се утврди о којим ракетама је реч и које су њихове карактеристике.

Подсетимо, Јермени су први у свету (изузимајући Русију) који су користили С-300 у стварним борбеним условима иако је овај ПВО систем развијен пре скоро 40 година.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајуц́а – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

 

 

 

 

Извор: Информер.рс