Србија

После 100 ЕВРА, пет минималаца и мораторијума на кредите, стиже по још 30.000 ДИНАРА ЗА ПЛАТЕ, а од јануара и НОВА ПОМОЋ

У року од десет дана биће исплаћена још једна минимална зарада, која тренутно износи око 30.000 динара, за запослене у најугроженијим делатностима. У питању је секторска подршка за 72. 500 запослених у туристичким агенцијама, рента – кар фирмама, угоститељству и хотелијерству.

А онда почетком следеће године требало би да се иде и на помоћ приватним предузетницима, најавио је председник Александар Вучић, додајући да је против измена пореске политике, већ за једнократна давања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Почели смо да разговарамо, јер током јануара морамо да помогнемо привреди. Против смо измена пореза, али наћи ћемо нешто што ће приватни сектор да задовољи“, рекао је Вучић.

На минималац, иначе, имају право радници који су пријављени и који не раде на црно. Новац ће бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време.

Имајући у виду најновије најаве, али и досадашњу праксу, минималац за раднике и мораторијум на отплату кредита могле би да буду и међу поновљеним мерама које би требало очекивати у наредној години.

Једну реченицу гувернерке Јоргованке Табаковић многи дужници, и грађани и привредници, недавно су управо и схватили као могућност за нови, трећи мораторијум на кредите.

„Народна банка Србије прати ситуацију, као и потребе грађана и привреде, и ако буде требало спремна је поново да реагује“, изјавила је прва дама НБС која је претходних месеци подржала привреду и становништво са два мораторијума на дугове у банкама.

Први мораторијум на отплату кредита, и за привреду и за грађане, почео је у марту и трајао 90 дана. Није га прихватило само 6 одсто грађана и 7 одсто фирми. Други мораторијум на обавезе почео је крајем јула, трајао је два месеца, и овај застој у отплати прихватило је нешто мање клијената – 82 одсто грађана и 69 одсто предузећа.

Послодавци су недавно своје предлоге послали и Влади. Предлажу да се ПДВ у сектору хотелијерства и угоститељства за храну и пиће смањи на 10 одсто, да се одложи плаћање пореза и доприноса на зараде или да се оне у сектору малих и средњих предузећа делимично отпишу. Како су навели, требало би и да се обустави увођење нових такси и дажбина на државном и локалном нивоу.

100 евра, пет минималаца

У оквиру пакета подршке, држава је крајем маја и почетком јуна уплатила једнократну новчану помоћ од 100 евра за четири милиона грађана Србије, који су се пријавили за ову меру.

У мају, јуну и јулу држава је као вид подршке привреди погођеној корона кризом, исплатила три минималца за све запослене у фирмама које су се пријавиле за овај вид помоћи. Затим је ова мера настављена и у јулу и августу, када су предузећа добила по 60 одсто минималца за запослене, односно око 18.000 динара.

Како је најављено, кроз две, три недеље новчану помоћ требало би да очекују и пензионери.

Извор: Блиц