Србија

СТИЖЕ ЗИМА: Снег за викенд а ево када ће се забелети цела Србија

СМЕНА кише, сунца и покоје пахуље – тако би се укратко могла описати временска прогноза за наредних 30 дана. Температура ће благо варирати, те након кишовитих, хладних и понегде снежних јесењих дана, наредне седмице жива у термометру попеће се и на 20. подеок.

Почетком недеље пао је први снег ове сезоне у Србији, и то на Тари, Златару, околини Пријепоља и Нове Вароши, али је био кратког даха. Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), престоница се неће забелети у наредних месец дана. Ипак, месечна прогноза РХМЗ-а указује да ће у првој половини новембра бити снега у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о нашим највећим планинама Копаонику и Златибору, већ овог викенда очекују се прве пахуље! Потом следи пауза до пред крај октобра и током прве половине новембра, када ће снег интензивније падати на овим планинама. За разлику од прошле године, када готово да није било снега, метеоролози су сагласни да тренутна статистика указује да би ове године могла да нас изненади оштрија зима са већом количином снега.

Дани пред нама доносе нам температуре мало изнад просека, потом мало испод просека, али без већих осцилација у времену, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

– Данас се на северу и западу Србије очекују сунчани интервали, док ће после подне бити услова за кишу понегде. Ипак, на југу и истоку земље ће током целог дана бити облачно и кишовито, с тим да се ујутру очекују веће количине падавина. Температура ће се кретати од 14 на северозападу до 20 на југоистоку Србије – указује Ђурић.

Метеоролог Ђурић истиче да нас за викенд очекује мало свежије време, али у складу са календаром – право јесење.

– У суботу може бити слабије кише, док ће у недељу бити суво. Температуре ће бити за неколико степени ниже у односу на петак, што би значило око 12-13 степени за Београд, док ће на југу бити мало топлије, око 15-17 степени – каже Ђурић.

Додаје да на вишим планинама може бити услова за слаб снег, али без правог зимског сценарија.

– Реч о снегу у блажем облику, као што смо имали прилике да видимо почетком ове недеље да се снег није задржао на местима где је пао. Нема ниских температура и из тога разлога падавине су слабе. Дакле, правог снега нема на видику – истиче он.

У првих неколико дана наредне седмице задржава се суво време.

– С тим да ће јутра бити хладна, а понегде је могуће да се температура приближи нули, те је могућ и слаб приземни мраз. Током дана биће претежно сунчано, али не превише топло. Дакле, у складу са календаром – око петнаест степени – наводи метеоролог.

Како каже, у наставку седмице следи благи пораст температуре, тако да би понегде могле да достигну и 20. подеок.

– Како се приближавамо крају недеље, биће услова и за падавине, кишу. Након тога следи пад температура на нормалне јесење вредности за крај октобра – закључује Ђурић.

Сезонска прогноза РХМЗ-а говори да ће бити и нешто топлијих дана и у новембру. Очекује се да би децембар и јануар били блажи и нешто сувљи у односу на просек, док се умерени мразеви најављују за трећу декаду јануара.

У Београду још без снежних падавина

Према месечној прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, снега неће бити до средине новембра. Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да је деценијско искуство показало да је 23. новембар средњи датум када падне први снег у Београду.

– Међутим, прошле зиме имали смо ситуацију да је у престоници први снег пао тек крајем јануара. С друге стране, дешавало се да некад падне крајем октобра и почетком новембра – подсећа Ђурић.

Извор: Блиц.рс