Русија

Настао хаос! МОСКВА УВЕЛА САНКЦИЈЕ НЕМАЧКОЈ И ФРАНЦУСКОЈ! Ево шта се дешава!

Русија је већ увела реципрочне санкције против низа представника Немачке и Француске у вези са ситуацијом са Алексејем Наваљним и ускоро ће о њима обавестити своје европске партнере, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на онлајн конференцији за медије

– Наравно, уследиће одговор на санкције. Будући да се санкције Европске уније у вези са Наваљним директно тичу високих званичника руске председничке администрације, наше санкције биће реципрочне. Оне су већ усвојене и о њима ћемо ускоро обавестити наше немачке и француске колеге – прецизирао је Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према министровим речима, ове санкције ће се односити на високе званичнике канцеларија лидера Немачке и Француске.

Министар је истакао и да понашање Немачке у ситуацији око опозиционог руског лидера Алексеја Наваљног није прихватљиво, Москва има питања за Берлин у вези са овом ситуацијом, а поступци Немачке не испуњавају међународне обавезе.

– Што се тиче Наваљног, заиста постоји основа за озбиљан неспоразум. И постоји основа да се поступци наших немачких колега прогласе за апсолутно неприхватљиве и да нису у складу са међународним обавезама – нагласио је Лавров.

Министар је додао и да Русија не може да одбаци верзију да је блогер отрован бојним отровом било у Немачкој, било у авиону којим је превезен до берлинске клинике „Шарите“.

Имамо све разлоге да верујемо да се све што му (Наваљном) се догодило у погледу доспевања бојних отрова у његовов организам могло догодити у Немачкој или у авиону, којим је превезен у клинику „Шарите“ – рекао је руски министар.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице нису пронашли знаке тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Лекари су 7. септембра пробудили Наваљног из коме.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com